ACTUALITATE

Bogdan Aurescu: Ne-am îndreptat cele mai multe eforturi de asistenţă către cetăţenii din R.Moldova, din dorinţa de a contribui la integrarea noastră comună în spaţiul european

post-img

Plecând de la experienţa dobândită odată cu aderarea la Uniunea Europeană în 2007, precum şi de la înţelegerea rolului Uniunii în dezvoltarea economiei şi societăţii româneşti, este firesc ca, la nivel UE, consolidarea asistenţei politice, tehnice şi financiare pentru Republica Moldova, sub egida Parteneriatului Estic, să fie condiţionată de implementarea unor reforme concrete în sensul asigurării transparenţei administrative, reformei justiţiei, luptei anti-corupţie, bunei guvernări, a declarat ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru AGERPRES.

Potrivit ministrului, România a fost şi rămâne un susţinător constant al procesului de transformare democratică pe baza valorilor europene în statele Parteneriatului Estic, în conformitate cu angajamentele individuale ale acestor state, scrie Radio Chişinău.

„Perspectiva României nu s-a schimbat. Noi sprijinim în continuare, în modul cel mai ferm, avansarea parcursului european al Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, ca state asociate Uniunii Europene, atenţia pentru statul de drept, reforma în domeniul justiţiei şi buna guvernare, aceste componente fiind esenţiale pentru dezvoltarea celor trei ţări. România poate împărtăşi statelor care compun Parteneriatul Estic propria sa experienţă în transpunerea politicilor UE în practici naţionale eficiente, pentru a facilita acest proces. Aceasta a fost abordarea noastră constantă în cadrul Parteneriatului Estic şi, aşa cum este natural şi firesc, ne-am îndreptat cele mai multe eforturi de asistenţă către cetăţenii din Republica Moldova, din dorinţa sinceră şi fermă de a contribui la integrarea noastră comună în spaţiul european. Plecând de la experienţa dobândită odată cu aderarea la Uniunea Europeană în 2007, precum şi de la înţelegerea rolului Uniunii în dezvoltarea economiei şi societăţii româneşti, este firesc ca, la nivel UE, consolidarea asistenţei politice, tehnice şi financiare pentru Republica Moldova, sub egida Parteneriatului Estic, să fie condiţionată de implementarea unor reforme concrete în sensul asigurării transparenţei administrative, reformei justiţiei, luptei anti-corupţie, bunei guvernări”, a declrat Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţei de la Bucureşti a reiterat că România are o relaţie specială cu Republica Moldova, bazată pe comunitatea de istorie, limbă şi cultură, iar cetăţenii Republicii Moldova se vor putea baza şi în viitor pe sprijinul consistent şi total dezinteresat al României.

„Angajamentul continuu al României a fost reconfirmat recent prin acţiuni concrete şi semnificative în contextul pandemiei de COVID-19, în beneficiul direct şi imediat al cetăţenilor Republicii Moldova”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Astfel, România a trimis la 30 aprilie o echipă de 52 persoane, dintre care 41 de doctori şi asistente medicale, pentru a susţine, timp de 15 zile, eforturile personalului medical din Republica Moldova în lupta cu pandemia, precum şi un ajutor umanitar în valoare de aproximativ 3,5 milioane euro, constând în echipamente medicale, medicamente şi dezinfectanţi.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a acţionat continuu, împreună cu alte autorităţi competente, precum Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pentru facilitarea eforturilor de repatriere a numeroşi cetăţeni ai Republicii Moldova, precum şi a unui militar al Republicii Moldova din Misiunea de instruire a UE din Mali, şi a luat măsuri pentru asigurarea fluidizării transporturilor de mărfuri spre şi dinspre Republica Moldova.