ACTUALITATE

Biroul Naţional de Statistică trece la colectarea datelor în format digital

post-img

Biroul Naţional de Statistică (BNS) trece la digitalizarea datelor colectate de operatorii de sondaje. Pentru a facilita acest proces, Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA), cu susţinerea Biroului de cooperare al Elveţiei, a donat BNS 200 de tablete. Acestea vor fi folosite inclusiv pentru colectarea datelor la efectuarea recensămintelor sau chestionarea gospodăriilor casnice. Până în prezent, operatorii de sondaje colectau datele pe suport de hârtie şi ulterior le introduceau în format electronic.

Toate statele moderne implementează noi metode de colectare a datelor, cu utilizarea noilor tehnologii informaţionale. Utilizarea tabletelor în acest scop este un pas important şi inevitabil pentru modernizarea colectării datelor şi a sistemului naţional de statistică”, a subliniat Oleg Cara, directorul Biroului Naţional de Statistică.

Sperăm că cele 200 de tablete, oferite în comun de UNFPA şi Elveţia, vor susţine digitalizarea operaţiunilor statistice la nivel naţional şi local şi vor spori acurateţea şi calitatea datelor, dar şi viteza de accesare a acestora”, a menţionat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA Moldova.

Statisticile de bună calitate sunt foarte importante pentru Republica Moldova, ca şi pentru orice altă ţară. Mai mult, avem o agendă numită Agenda 2030, care se bazează pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, pe care toate ţările, precum Elveţia, Republica Moldova, le-au acceptat şi semnat, iar statisticile sunt, de asemenea, importante pentru modul în care avansăm în monitorizarea acestei agende”, declară Caroline Tissot, directoarea Biroului de cooperare al Elveţiei.

Trecerea la colectarea datelor pe tabletă va contribui la sporirea calităţii şi securităţii acestora, reducerea timpului şi a costurilor. ”Acum, datele colectare pe hârtie sunt transcrise de alţi angajaţi în calculator. Şi asta necesită timp şi resurse umane suplimentare. Digitalizând acest proces sărim peste această etapă manuală şi minimalizăm erorile. Confidenţialitatea datelor cu caracter personal va fi şi mai securizată pentru că datele introduse pe tabletă sunt automat transmise şi stocate pe serverul BNS, iar operatorul de sondaj nu mai are acces la ele. Totodată, datorită GPS-lui încorporat în tabletă noi putem verifica dacă operatorii au luat interviul din localitatea indicată. La fel, pot fi efectuate fotografii şi diferite înregistrări”, a enumerat avantajele digitalizării colectării datelor Larisa Borş, Şefa secţiei colectarea datelor în gospodărie, BNS.

Donaţia face parte dintr-un şir de acţiuni de îmbunătăţire a capacităţii instituţionale a Biroului Naţional de Statistică, realizate de Fondul ONU pentru Populaţie, cu susţinerea Elveţiei.

Digitalizarea colectării datelor este parte a Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Naţional 2016-2020 şi a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care prevede oferirea datelor dezagregate de înaltă calitate, atingerea cărora a fost asumată şi de Republica Moldova.