Biroul de legătură al NATO de la Chişinău va fi deschis luna viitoare
Sursa foto:Deschide.md Vizualizari:

Biroul de legătură al NATO de la Chişinău va fi deschis luna viitoare

Reprezentanţi ai Alianţei Nord-Atlantice afirmă că Biroul de legătură al NATO la Chişinău este deja functional, deoarece şefa oficiului se află în Republica Moldova, însă deschiderea fizică a biroului va avea loc în luna decembrie.

Oana Lungescu, a declarat că, deşi există diverse interpretări privind tergiversarea inaugurării acestui birou, nu este vorba despre reavoinţă şi nici de întârzieri voite, ci există din cauza unor proceduri financiare care trebuie respectate.

„Până la urmă, e vorba de fonduri publice ale NATO, care sunt girate cu foarte mare atenţie de cele 29 de ţări membre ale Alianţei, dar cred că toate aceste probleme vor fi rezolvate foarte curând şi spaţiul fizic al acestui birou va fi deschis în decembrie, dar, cum spuneam, între timp, şefa acestui birou este deja de multă vreme în Republica Moldova şi lucrează foarte strâns pentru a explica ceea ce facem, care este natura acestui parteneriat şi cum poate el ajuta Republica Moldova”, a menţionat purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice.

Oana Lungescu a declarat că parteneriatul Republicii Moldova cu NATO este de lungă durată şi există speranţa că va aduce un beneficiu reciproc, de exemplu, prin eliminarea pesticidelor din multe sate moldoveneşti, pentru curăţarea terenurilor agricole ca oamenii să le poată lucra. De asemenea, este apreciat ajutorul pentru întărirea pregătirii în ceea ce priveşte contracararea atacurilor cibernetice şi colaborarea pentru modernizarea sistemului de apărare al Republicii Moldova.

„În acelaşi timp, Republica Moldova contribuie la siguranţa Europei, în sensul că participă, de exemplu, la operaţiunea noastră de menţinere a păcii în Kosovo, cu trupe, care sunt profesioniste”, a notat Oana Lungescu.
 

Cât despre declaraţia noului ministru al apărării, precum că prima vizită pe care o va întreprinde în străinătate va fi la Bruxelles, la Cartierul General NATO, Oana Lungescu a declarat că este un semnal important şi care este normal într-un parteneriat ca cel care există cu Republica Moldova – un parteneriat de lungă durată şi care urmează a fi întărit.

Întrebată dacă dialogul include şi o eventuală identificare a unei soluţii durabile pentru criza transnistreană, Oana Lungescu a declarat că NATO sprijină toate eforturile internaţionale pentru rezolvarea crizei. E important să fie respectate toate angajamentele care au fost luate în decursul multor ani, începând cu 1999, ca să se ajungă la o soluţie bazată pe legislaţia internaţională.

Similare