ACTUALITATE

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a fost dotată cu tehnică modernă, graţie unui grant oferit de Guvernul Japoniei

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a fost dotată cu tehnică modernă, care va permite accelerarea procesului de transpunere în format electronic a patrimoniului scris al bibliotecii. Modernizarea centrului de Digitalizare a instituţiei a fost posibilă graţie unui grant oferit de Guvernul Japoniei.

Centrul de Digitalizare de la Biblioteca Naţională a fost dotat cu patru scannere, două calculatoare şi un server pentru stocarea informaţiilor.

DIANA SILVESTRU, şefa Centrului Naţional de Digitalizare: „Acum este în proces de lucru, scanăm o carte. Aceasta este aplicaţia. I-am setat anumite specificaţii şi obligaţia noastră este, în calitate d eoperator, să urmărim procesul de scanare”.

LILIA ŢURCANU, reporter TVR MOLDOVA: Până ca Centrul de Digitalizare al Bibliotecii Naţionale să fie dotat cu cele patru scanere modern, aici, la centrul se lucre cu acest scanner manual, cumpărat şi el în cadrul unui proiect, în 2009”.

Transpunerea în format electronic a patrimoniului scris al bibliotecii a început deja. În mod prioritar sunt digitalizate colecţiile de cărţi vechi şi rare. Aproape un sfert din aceste colecţii au fost transpuse în format electronic, însă angajaţii bibliotecii sunt încrezători ca procesul va avansa datorită noilor tehnologii puse la dispoziţie de guvernul Japoniei.

DIANA SILVESTRU, şefa Centrului Naţional de Digitalizare: „Este un vis la care biblioteca a aspirat. Digitalizarea întotdeauna a constituit o prioritate. V-aţi fi permis din resurse proprii să cumpăraţi un asemenea echipament? Cu siguranţă, nu. Ştiţi care este situaţia unei instituţii bugetare”.

În viitor, urmează să fie digitalizate şi colecţiile bibliotecilor partenere din Republica Moldova. Lilia Dogotar este bibliotecară de mai bine de două decenii şi se bucură că patrimoniul bibliotecii Universităţii de Stat unde lucrează, va fi accesibil în format electronic.

LILIA DOGOTER, director, Biblioteca USM: „Chiar în patrimoniul bibliotecii avem documente care sunt de patrimoniu naţional, documente care nu se mai află nicăieri în altă bibliotecă”.

Autorităţile îşi propun crearea unei biblioteci digitale unice în Republica Moldova.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Să creeăm un sistem unic, o bibliotecă unică pe toată ţara a tuturor documentelor, pentru că patrimoniul nostrum este nu doar cee ace ne-au lăsat nouă predecesorii, ci şi cee ace vim lăsa noi urmaşilor”.

IURIE ŢURCANU, vicepremier pentru Digitalizare: „Aceste material, aceste publicaţii pe care Biblioteca Naţională le deţine să le valorificăm, să avem grijă, să le digitalizăm, să le trecem prin tehnologie, în veşnicia virtuală dacă doriţi”:

Proiectul a fost implementat graţie unui grant de 7 milioane de lei, bani oferiţi de către Guvernul Japoniei prin intermediul Agenţiei Japoneze de Cooperare Internaţională.

Excelenţa Sa KATAYAMA YOSHIHIRO, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova: „Am şi trimis specialiştii din Japonia, aici în Republica Moldova de multe ori. După care guvernul Japoniei a luat decizia pozitivă pentru acest proiect care este unul de viitor”.

În fondul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova se regăsesc în jur de două milioane 500 de mii de documente.