Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Basarabenii din străinătate ar putea avea două zile de vot la toate scrutinele electorale

Doua zile de vot pentru cetăţenii Republicii Moldova din diaspora la toate scrutinele electorale. Este propunerea majorităţii parlamentare de modificare a Codului Electoral. În timp ce deputaţii guvernării spun că astfel toţi basarabenii din diaspora vor avea timp să ajungă la urne, experţii în domeniul electoral afirma că prevederea este discriminatorie pentru cetăţenii din ţară, care vor vota doar o zi.  

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Electoral, cetăţenii Republicii Moldova din diaspora ar putea obţine dreptul de a vota doua zile consecutiv, sâmbătă şi duminică.
 
Experţii în domeniul electoral spun, insa, că prevederea trebuie să se fie aplicată pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de domiciliul lor. În caz contrar, cei din ţară sunt discriminaţi, în raport cu cei din diaspora.
 
Alături de propunerea votului timp de 2 zile consecutiv pentru diaspora, majoritatea parlamentară mai propune ca cetăţenii din afara ţării să-şi poată exercita dreptul la vot în baza actelor de identitate expirate. Opoziţia a criticat această iniţiativă calificând-o drept o încercare de a promova aflarea ilegală a conaţionalilor noştri în străinătate.
Similare
RECOMANDĂRI