Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Basarabenii care revin de peste hotare vor putea beneficia de ajutor de şomaj pe întreaga perioadă a stării de urgenţă

Basarabenii care revin de peste hotare vor putea beneficia de ajutor de şomaj pe întreaga perioadă a stării de urgenţă chiar dacă nu au cotizat în sistemul de asigurări sociale în Republica Moldova. Dreptul la ajutor se stabileşte în baza cererii depusă la subdiviziunea teritorială a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Ajutorul de somaj este de 2775 de lei, echivalentul salariului minim garantat.

Persoanele care nu au un loc de muncă şi niciun venit pot obţine ajutorul de şomaj dacă se înscriu pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

„La acest comunicat poate să descarce cererea pentru a solicita statutul de şomer, ea poate să o descarce, să o completeze, să o semneze şi să  o expedieze la o subdiviziune teritorială, conform vizei de reşedinţă.Persaoana trebuie să anexeze copia buletinului de identitate şi să prezinte documentul de studiu sau calificare”, a spus RAISA DOGARU, director Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Solicitanţii trebuie să semneze şi o declaraţie pe propria răspundere precum că nu au un loc de muncă sau alte venituri.
Şomerilor care deja beneficiază de ajutor de şomaj în cuantum mai mic decât suma de 2.775 lei, li se compensează din oficiu diferenţa respectivă, fără necesitatea depunerii unei  cereri suplimentare.

„În cazul când persoanei i s-a stabilit dreptul la şomaj şi are un stagiu de cotizare în mărime de 50 de procente sau de 40 de procente, în baza salariului mediu al persoanei, atunci persoana primeşte acest ajutor în baza legii respective”, a precizat Raisa Dogaru.

De asemenea, în perioada stării de urgenţă, vor fi susţinute şi familiile defavorizate prin majorarea venitului lunar minim garantat de la 1.107 lei până la 1.300 lei. Prin aceste noi reglementări a fost simplificat procesul de solicitare a ajutorului, prin transmiterea documentelor prin poşta electronică. În Republica Moldova sunt peste 15 mii de familii ce beneficiază de ajutor social.

 
Similare
RECOMANDĂRI