Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Măsurile de carantină impuse în Franţa îi afectează şi pe cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi acolo

Măsurile de carantină impuse în Franţa îi afectează şi pe cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi acolo. Începând de mâine, ei vor putea ieşi din locuinţe pentru perioade scurte de timp, nu pot parcurge o distanţă mai mare de un km de casă şi trebuie să aibă la ei o declaraţie semnată pe propria răspundere. Din cauza acestor măsuri impuse tuturor de către autorităţi, s-ar putea ca mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova din diaspora să nu voteze duminică, la alegerea preşedintelui.

Elena Zagnat şi-a propus să vină acasă dar decizia autorităţilor franceze i-a dat planurile peste cap. Deşi Guvernul a promis că Franţa nu va intra din nou în carantină, Elena spune că francezii erau conştienţi că se va reveni la restricţiile drastice, din cauza numărului record de infectări şi decese.

„A fost o decizie aşteptată, fiindcă situaţia în spitale e destul de alarmantă. În Franţa, azi aveam impresia că e ultima zi din an, fiindcă toată lumea se grăbeşte să facă tot ce n-a reuşit până acum. Lumea a mers la cumpărături, din nou am văzut rafturi goale”, a spus Elena Zagnat.

Pandemia de coronavirus a afectat-o mult pe Elena. A rămas fără un loc de muncă, iar acum nu poate nici să vină acasă, în Republica Moldova. Şi-a cumpărat bilet la avion pentru zborul de mâine, spre Chişinău. Problema e că din cauza restricţiilor, nu se va putea întoarce în Franţa până pe 1 decembrie.

„Până acum nu ştiu dacă o să anulez călătoria, dar îmi este frică să merg acasă, fiind că nu ştiu ce s-ar putea întâmpla. Dacă ai probleme cu sănătatea acasă, e foarte complicat, mai ales că nu eşti asigurat, nu ai destui bani”, a spus Elena Zagnat.

Elena crede că mulţi basarabeni stabiliţi în Franţa nu vor mai ajunge la secţiile de vot din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de autorităţile franceze.

„Unica problemă care ar putea apărea este interacţiunea cu autorităţile franceze, cu poliţia, pentru că nu ştiu dacă ei vor accepta aceste certificate. Este un risc pe care ţi-l asumi dacă ai dorinţa să schimbi ceva acasă”, a spus Elena Zagnat.

Sunt mulţi francezi care contestă carantina şi s-ar putea declanşa proteste în unele regiuni ale Franţei.

Autorităţile franceze nu au anunţat, deocamdată, sancţiunile ce vor fi aplicate pentru cetăţenii care nu respectă măsurile de carantină. Anterior, persoanele care ieşeau din case fără motiv erau amendate cu 135 de euro, iar după 3 încălcări ale legii riscau închisoare.
 
Similare
RECOMANDĂRI