ACTUALITATE

Bartłomiej Zdaniuk: Este important ca alegerile prezidenţiale să fie desfăşurate cu respectarea tuturor convenţiilor şi standardelor

post-img

Unul din elementele cruciale ale funcţionării statelor este desfăşurarea procesului electoral. Dacă acesta are loc cu restanţe şi iregularităţi, atunci cel mai mult are de suferit imaginea ţării pentru partenerii internaţionali, investitori şi înşişi cetăţeni.

Este important ca alegerile prezidenţiale să fie desfăşurate cu respectarea tuturor convenţiilor şi standardelor, în plină transparenţă, astfel încât să fie ales preşedinte un candidat care are o legitimitate care nu este pusă sub semnul întrebării de absolut nimeni. Declaraţiile aparţin ambasadorului Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, făcute la dezbaterile publice: „Alegerile prezidenţiale în diasporă şi geopolitica”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Ambasadorul spune că a fost martorul unor cazuri când rezultatul anunţat după alegeri a fost diferit faţă de ce s-a aşteptat şi acest lucru a creat unele reacţii, cum ar fi şi evenimentele din 2009 din Republica Moldova. Bartłomiej Zdaniuk susţine că Moldova este o ţară apropiată geografic, intelectual, spiritual, lingvistic de UE şi nu vede de ce ar trebui să fie „un şanţ imens dintre cele două”. „Pentru a construi poduri, trebuie pornit din ambele părţi şi de acceptat nişte reguli, dar şi de luat în considerare şi opinia oamenilor”, a adăugat el. În opinia diplomatului, momentul alegerilor poate fi comparat cu o reînnoire. În opinia sa, democraţia trebuie întreţinută, îngrijită şi sistemul de guvernare trebuie să ţină pasul cu dezvoltarea. De aceea odată la câţiva ani au loc alegerile, unde trebuie să aibă loc discuţii între oameni despre ţară, dezvoltarea ţării, nu neapărat din punct de vedere geopolitic şi e foarte bine ca acest eveniment să fie desfăşurat cu demnitate.

Ambasadorul consideră că specificul polonezilor, care abia acum 31 de ani au obţinut o independenţă adevărată, este foarte aproape de cel al moldovenilor. Unele lucruri în Polonia s-a reuşit a face, în alte state, precum e şi Moldova, nu a reuşit să se facă în aceeaşi măsură, dar una mai mică. „De ce a fost aşa? Aceste întrebări trebuie puse şi de mers înainte”. Diplomatul consideră că momentul alegerilor nu trebuie deformat pentru că va fi complicat ca ţara să meargă înainte şi să devină una bogată.

În altă ordine de idei, Bartłomiej Zdaniuk, a remarcat că mesajul transmis de Polonia în contextul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, alături de alte 18 state, nu este un mesaj geopolitic, ci unul care se referă la condiţiile în care se vor desfăşura alegerile în Republica Moldova. „Am înaintat foarte mult în dialogul cu Moldova, există un Acord de Asociere, există un dialog care a căpătat o dimensiune importantă şi e foarte important de nu neglijat acest lucru, de respectat ce şi-au asumat ambele părţi”.

Potrivit diplomatului, este foarte important ca Republica Moldova să fie una atractivă şi respectată într-o măsură şi mai mare. „Putem să facem tot felul de declaraţii, putem să facem multe vizite, summit-uri diplomatice, putem să semnăm absolut tot, dar este şi un alt barometru care cred că este mult mai pertinent: business, capital, investiţii, oameni de afaceri sau oameni, pur şi simplu. Întrebare: de ce oamenii pleacă din ţară? De ce nu vor să vină şi de ce nu poate veni capitalul străin? Şi atunci poate ajungem la chestiunea principală că sunt unele neajunsuri, obstacole, care fac ca această ţară să nu fie pe deplin atractivă”, a mai spus Bartłomiej Zdaniuk.

Dezbaterile publice: „Alegerile prezidenţiale în diasporă şi geopolitica”, sunt ediţia a 156-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.