Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Azi, în prima şedinţa a noii sesiuni a Parlamentului, s-a introdus sistemul de vot electronic

Azi, în prima şedinţa a noii sesiuni a Parlamentului s-a introdus sistemul de vot electronic. Instalaţia necesară a fost procurată încă în 2013, dar pentru că nu a funcţionat cum trebuie la una dintre şedinţe, a rămas până acum doar obiect de decor. Deputaţii s-au arătat încântaţi de noutate şi au spus că noul sistem de vot va aduce mai multă transparenţă în activitatea Parlamentului.

Deputaţii au votat prin sistem electronic chiar la şedinţa de astăzi a Parlamentului. Pentru a putea vota, deputaţii deţin o cartelă de utilizator, conform locului pe care îl ocupă în sala de şedinţe. Preşedintele Parlamentului spune că sistemul electronic va aduce mai multă trasparenţă, pentru că până acum unii deputaţi votau proiecte de legi dubioase încercând să tăinuiască acest lucru.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Eu v-am promis că o să avem din septembrie votul electronic, iată o să îl avem. Este un minut la dispoziţie pentru a vota, încetişor, învăţăm Sunt nişte nuanţe care o să le ajustăm dar în rest văd că reacţia este bună, noi am simulat două proceduri de vot şi a fost totul în regulă. +46-51 Eu le-am spus e mai simplu decât operaţiunea când ridici bani de la bancomat”.

Parlamentarii din toate cele trei fracţiuni s-au arătat încântaţi de aplicarea votului electronic, mai ales că în arhivă se păstrează informaţii despre proiectele de legi adoptate şi felul în care a votat fiecare deputat. Aceleaşi informaţii urmează să apară şi pe pagina web a Parlamentului.

VLADIMIR VORONIN, deputat PCRM: „Este foarte binevenit şi o să demonstreze foarte multe lucruri interesante care pană acum nu ieşeau la evidenţă, de exemplu prezenţa deputaţilor, doi cum votează pentru una sau altă lege. Noi în teritoriu când vorbim, pe noi cetăţenii, alegătorii noştri ne învinuiesc de hurtă, că voi nu aţi susţinut cutare lege, poftim iaca site-ul Parlamentului şi ne uităm cine şi pentru ce a votat”.

MARCELA ADAM, deputat PAS: „Credem că votul electronic este unul util pentru că asigură maximă transparenţă pentru decizia fiecărui deputat şi este un mecanism aşteptat de foarte mult timp, 10 ani de cand se vorbeşte despre această modalitate de vot”.

IGOR DODON, deputat PSRM: ”Eu consider că este un lucru bun şi bine că în sfârşit începem să îl implementăm”.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat PPŞ: „Da, am votat pentru. Sunt foarte cointeresat să văd care sunt rezultatele şi direcţiile de activitate a acestui centru la moment”.

Prima zi de utilizare a sistemului de vot electronic a provocat şi confuzii în rândul unor deputaţi. Unii au crezut că deputatul comunist Vladimir Voronin ar fi încurcat butoanele când a votat pentru proiectul de lege privind iniţierea controlului parlamentar asupra activităţii CNA, propus de un parlamentar al fracţiunii majoritare.

VLADIMIR VORONIN, deputat PCRM: „Foarte comod şi uşor, se vede totul”.

Sistemul de vot electronic a fost cumpărat de autorităţi în urmă cu opt ani, după renovarea capitală a sediului Legislativului. Abia peste un an, deputaţii l-au testat pentru prima dată, dar încercarea a eşuat din prima şi nu a mai fost repetată până şedinţa de azi a Parlamentului.
 
Similare
RECOMANDĂRI