ACTUALITATE

Avocatul Poporului cere sistarea procesului de instituire a funcţiei de Avocat al antreprenorilor

post-img

Avocatul Poporului a solicitat Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului şi Comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului să-i susţină demersurile  pe lângă autorităţile moldoveneşti pentru a le determina să sisteze procesul de instituire a funcţiei de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor în cadrul Oficiului Avocatului Poporului până la expertizarea internaţională a acestui proiect de lege.

Proiectul de lege cu privire la instituirea Ombudsmanului pentru drepturile antreprenorilor a fost discutat şi aprobat în Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi şi inclus pe agenda şedinţei plenare,  în pofida adresării Avocatului Poporului către preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi şi comisiile permanente cu solicitarea de a amâna examinarea acestui document în Legislativ până la obţinerea avizării acestuia din partea organizaţiilor internaţionale de profil.

Avocatul Poporului este nedumerit şi indignat de modul insistent în care este promovat acest document, cu ignorarea procedurilor legale de adoptare a actelor legislative şi fără înştiinţarea şi consultarea instituţiei. Mihail Cotorobai îşi exprimă speranţa că la etapa examinării în Parlament punctul său de vedere va fi luat totuşi în calcul. Pentru argumentarea  poziţiei sale, Avocatul Poporului a solicitat avizul  pe marginea  proiectului de lege menţionat de la mai multe organizaţii internaţionale din perspectiva corespunderii funcţiei de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor mandatului Oficiului Avocatului Poporului, în calitate de  Instituţie Naţională pentru Drepturile Omului (INDO), acreditată conform Principiilor de la Paris.

În opinia Avocatului Poporului, atribuţiile şi rolul Avocatului Poporului pentru drepturile antreprenorilor vin în disonanţă cu standardele de activitate ale  unei INDO, conform Principiilor de la Paris, deoarece  mandatul acesteia pe domeniul business şi drepturile omului constă în protecţia drepturilor omului de abuzurile entităţilor de business, în timp ce autorii proiectului de lege văd mandatul şi misiunea de bază ale Avocatului Poporului pentru drepturile antreprenorilor  în apărarea intereselor  economice ale reprezentanţilor mediului de afaceri.

Graba cu care acest proiect de lege a ajuns să fie examinat în Parlament este cu atât mai neînţeleasă cu  cât un alt proiect de lege, de modificare a Legii nr. 52/2014 cu privire la Avocatul Poporului, în corespundere cu  recomandările Comisiei de la Veneţia din anul 2015, se află în proces de elaborate  deja de peste 3 ani.

Anterior Avocatul Poporului i-a solicitat prim-ministrului să retragă iniţiativa privind instituirea funcţiei de Avocat al Poporului pentru drepturile  antreprenorilor în cadrul OAP, accentuând că adoptarea proiectului de lege în formula propusă va avea consecinţe nefaste pentru INDO-ul din Republica Moldova, deoarece contravin cu atribuţiile unei INDO.

Iată de ce Avocatul Poporului s-a adresat Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle BACHELETşi Comisarului  CoE pentru drepturile omului, Dunja MIJATOVIĆ, cu solicitarea de a  susţine  demersurile Avocatului Poporului către autorităţile R. Molodva pentru a le determina să sisteze procesul de instituire a funcţiei de Avocat al Poporului pentru antreprenoriat în cadrul Instituţiei Ombudsmanului  până la expertizarea internaţională a acestuia.