ACTUALITATE

Avocatul copilului propune sancţionarea concurenţilor electorali pentru exploatarea copiilor în campaniile electorale

post-img

Ombudsmanul Copilului propune sancţionarea concurenţilor electorali pentru exploatarea imaginii copiilor în campaniile electorale. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, în cadrul conferinţei de presă care a avut loc pe 6 octombrie curent  la tema „STOP utilizării imaginii copiilor în scopuri electorale”.

În contextul campaniei electorale pentru scrutinul prezidenţial din 1 noiembrie curent, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, şi-a reafirmat îndemnul către actorii politici, demnitari şi funcţionarii publici, formatori de opinie ca să nu folosească imaginea copiilor în interes electoral sau politic şi să nu-i implice în acţiuni de acest gen. 

Ombudsmanul Copilului a amintit de faptul că, potrivit standardelor naţionale şi internaţionale este interzisă utilizarea imaginii copilului în perioada campaniei electorale, în orice acţiuni de agitaţie electorală sau în contextul oricăror apeluri, declaraţii, fotografii şi alte materiale utilizate de concurenţii electorali în scop de agitaţie electorală.

Maia Bănărescu a subliniat că respectarea dreptului copilului la viaţă intimă şi privată, conform Comitetului ONU pentru drepturile copilului, presupune excluderea imixtiunii terţilor în zona vieţii intime a copilului, neadmiterea  expunerii publice a detaliilor care ţin de sfera secretă a vieţii sale.  Normele menţionate se referă atât la postările de fotografii şi filmuleţe cu proprii copii sau copiii altor persoane, materialele de presă scrisă, audiovizuală ori cele de pe platformele de internet, precum şi orice alte înregistrări audio sau video postate pe internet, pe site-uri care permit asemenea postări.

În corespundere cu standardele internaţionale, copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influinţa deciziile autorităţilor publice. În egală măsură este inacceptabilă folosirea de materiale cu minori sau implicarea acestora în activităţi care ar putea aduce beneficii electorale.

Ombudsmanul precizează că legislaţia naţională prevede aplicarea de sancţiuni pentru difuzarea informaţiei publice cu impact negativ asupra minorilor şi/sau încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor de impactul negativ al informaţiei publice. Totodată, Maia Bănărescu consideră că  legislaţia urmează a fi modificată şi/sau completată pentru asigurarea protecţiei adecvate a copiilor de distribuirea imaginilor care le-ar afecta dreptul la viaţa privată. Astfel, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului pledează pentru:

  • includerea în Codul Electoral a unor prevederi cu privire la interzicerea folosirii de către concurenţii electorali a copiilor sau a imaginii copiilor;
  • introducerea în Codul Penal a componentei de infracţiuni cu privire la folosirea ilegală a copiilor în campaniile electorale sau în scopul promovării imaginii demnitarilor publici.

Ombudsmanul Copilului a accentuat faptul că minorii au dreptul la opinie, la libertatea de întrunire şi asociere, dar ei trebuie să fie liberi în luarea deciziilor la aceste subiecte, în funcţie de gradul lor de maturitate şi cu condiţia că aceste întruniri sunt paşnice. Maia Bănărescu a amintit de faptul că art. 13, alin. (3) a Legii privind drepturile copilului prevede expres interdicţia implicării copiilor în activitatea politică şi asocierea lor în partide politice, dreptul de asociere al copilului referindu-se la organizaţiile obşteşti şi doar în condiţiile stabilite de legislaţie.

În corespundere cu prevederile Comentariului General nr. 20 (2016), copiii pot participa la viaţa politică a statului, dar pe segmente care îi vizează. Potrivit standardelor internaţionale în domeniul drepturilor copilului, adulţii sunt obligaţi să nu implice minorii în mod abuziv şi contrar interesului superior al copilului în acţiuni politice,  copii având dreptul de a decide, conform gradului de maturitate, dacă doresc sau nu implicarea într-o asemenea activitate.

Maia Bănărescu a chemat concurenţii în scrutinul prezidenţial la corectitudine, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea drepturilor copiilor, afirmând că minorii, din cauza vulnerabilităţii lor, nu trebuie să fie folosiţi pe post de  instrumente pentru sensibilizarea alegătorilor şi atragerea simpatiilor electoratului. Având în vedere desfăşurarea campaniei electorale în  condiţiile pandemiei de COVID-19, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a atras atenţia candidaţilor la funcţia de preşedinte al ţării şi membrilor echipelor electorale ale acestora asupra importanţei respectării stricte a normelor sanitare, mai ales în situaţiile în care vor vizita instituţii unde se vor afla copii. 

Maia Bănărescu a anunţat că va monitoriza pe parcursul campaniei electorale folosirea imaginii copiilor şi atragerea lor în acţiunile candidaţilor şi partidelor politice şi că, în baza constatărilor, va elabora un raport tematic la acest subiect. Ombudsmanul Copilului a îndemnat reprezentanţii societăţii civile şi toate persoanele interesate să o susţină în acest proces, prezentându-i date relevante care ar viza cazuri depistate privitor la exploatarea copiilor în scopuri electorale ([email protected][email protected]; [email protected]).

În cadrul conferinţei de presă, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a venit cu un apel şi la adresa mass-media, prin care a chemat jurnaliştii să  respecte cu stricteţe normele deontologice privind modalitatea de oglindire a subiectelor despre copii, precum şi să nu distribuie materialele concurenţilor electorali care vor uza de imaginile copiilor pentru a câştiga sufragiile electorilor.