Avia Invest, sancţionată cu o amendă uriaşă pentru abuz de poziţie dominantă
Sursa foto:Bizlaw.md Vizualizari:

Avia Invest, sancţionată cu o amendă uriaşă pentru abuz de poziţie dominantă

Consiliul Concurenţei a sancţionat întreprinderea ”Avia Invest" SRL, cu 31,63 miloane lei, pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura şi facilităţilor aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internaţional Chişinău.

nvestigaţia a fost declanşată la plângerea ”MGH Ground Handling" SRL, companie care prestează servicii de handling la sol în Aeroportul Internaţional Chişinău. Compania a reclamat înaintarea neîntemeiată a acordurilor adiţionale de prelungire a contractelor de locaţiune pe un termen nerezonabil de 30 de zile, în condiţiile în care concurentul acesteia, ”Aeroport Handling" SRL face parte din acelaşi grup de întreprinderi cu operatorul aeroportului „Avia Invest" SRL, scrie Bizlaw.

În cadrul investigaţiei, s-a constatat că ”Avia Invest" SRL deţine poziţie dominantă pe piaţa de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura şi facilităţile aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internaţional Chişinău. Acest statut îl deţine în virtutea drepturilor ce decurg din Contractul de concesiune din 2013, fiind unicul operator ce administrează infrastructura Aeroportului Internaţional Chişinău. De asemenea, s-a constatat că ”Avia Invest" SRL şi ”Aeroport Handling" SRL fac parte din acelaşi grup de întreprinderi potrivit dependenţei structurale şi economice.

 Consiliul Concurenţei spune că şi-a fundamentat decizia pe următoarele constatări:

  • ”Aeroport Handling" SRL, datorită legăturii cu ”Avia Invest" SRL, are acces de lungă durată (49 de ani) la infrastructura centralizată pentru prestarea serviciilor de handling la sol potrivit contractului de concesiune;
  • termenul de valabilitate a contractelor de handling la sol de 30 zile impus de ”Avia Invest" SRL nu este justificat de realizarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii Aeroportului Internaţional Chişinău;
  • lucrările de executare pentru modernizarea infrastructurii Aeroportului Internaţional Chişinău, aprobate de către Autoritatea Aeronautică Civilă, nu au afectat şi nu se referă la suprafeţele închiriate de către ”MGH Ground Handling" SRL;
  • perioada justificată economic necesară întreprinderilor de handling la sol pentru recuperarea investiţiilor pe termen lung şi pentru a nu admite distorsionarea mediului concurenţial, este de la un an până la maxim şapte ani.

Tot în cadrul aceleaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a mai constatat şi aplicarea diferenţiată a tarifelor pentru prestarea serviciilor de locaţiune întreprinderilor de handling la sol. Mai exact, ”Avia Invest" SRL a aplicat tarife inegale pentru prestarea serviciilor de locaţiune: ”MGH Ground Handling" SRL achită lunar un tarif pe 1mmai mare cu 60% decât ”Aeroport Handling" SRL.

Similare
RECOMANDĂRI