ACTUALITATE

Avertisment de la FMI: Cetăţenia pe bani poate aduce milioane, dar ne poate băga în belele

post-img

Republica Moldova este codaşă la nivel european în atragerea investiţiilor străine, iar pentru a contribui la sporirea atractivităţii investiţionale a ţării, autorităţile s-au gândit să facă uz de un instrument utilizat de mai multe state – acordarea cetăţeniei prin investiţie.

Şi pentru că la modificarea legii cetăţeniei, CNA a nuanţat mai multe riscuri, iar proiectul privind modalitatea de implementare a normelor de acordare a cetăţeniei prin investiţie, pregătit recent de Ministerul Justiţiei, a generat critici dure din partea organizaţiilor anti-corupţie şi atenţie din partea presei internaţionale, am decis să dezvoltăm subiectul prin prisma experienţei internaţionale şi cum se pliază comparativ proiectul în contextul dat, având în vedere şi că deputatul democrat Sergiu Sîrbu dă asigurări că „modificările sunt în strictă conformitate cu toate standardele şi practicile europene”, notează mold-street.com.

Cadrul legislativ privind posibilitatea acordării cetăţeniei străinilor prin investiţie a fost ajustat în decembrie 2016, atunci când în Legea cetăţeniei a fost introdusă modalitatea de acordare a cetăţeniei străinilor sau apatrizilor care respectă cumulativ următoarele condiţii:

• are o bună reputaţie economică şi financiară;

• nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică şi securitatea statului;

• varsă contribuţia la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat şi menţine, pentru o perioadă de 60 de luni, investiţii în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, aprobate de Guvern.

Totodată, stabilirea valorii minime a contribuţiei la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă şi a investiţiei în unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, precum şi modalitatea ei a fost plasată în responsabilitatea Guvernului.

În momentul efectuării modificărilor legislative punctate mai sus, CNA a menţionat în expertiza anticorupţie aferentă iniţiativei date că „interesele promovate sunt în detrimentul interesului public”, iar „acordarea posibilităţii obţinerii cetăţeniei prin instituirea procedurii simplificate creează un pericol iminent şi direct la adresa securităţii Republicii Moldova”.

În ce condiţii un străin va putea obţine cetăţenia prin investiţie

Ulterior, conform obligaţiilor, la 27 iunie, Guvernul, prin intermediul Ministerului Justiţiei, a propus spre consultări publice un proiect de regulament cu privire la condiţiile de acordare a cetăţeniei prin investiţie, care prevede că cetăţeanul străin sau apatridul care aplică pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova prin investiţie trebuie să întrunească următoarele condiţii:

• Efectuarea unei contribuţii nerambursabile de cel puţin 100.000 de euro la „Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova” sau derularea unei investiţii timp de 5 ani în valoare de cel puţin 250.000 de euro în unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova. Drept „domenii strategice” au fost luate sectorul imobiliar şi piaţa hârtiilor de valoare de stat (HVS). Este evident că formularea de domenii strategice este una mai puţin inspirată, având în vedere că potrivit documentelor de politici precum Strategia de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020, alte sectoare sunt strategice pentru economia naţională. Alegerea sectorului imobiliar şi a pieţei HVS s-a făcut mai degrabă din raţiunea posibilităţii de a controla mai uşor efectuarea investiţiilor de către solicitanţii de cetăţenie prin investiţie, aceste sectoare fiind des luate drept referinţă şi în alte state;

• Lipsa datoriilor la bugetul public;

• Nu prezintă un pericol sau risc pentru ordinea publică;

• Deţine o bună reputaţie economică şi financiară;

De notat că şi în trecut, cetăţeni străini cu bani obţineau cetăţenia Moldovei în condiţii nu tocmai transparente, iar dacă şi plăteau bani pentru asta, aceştia nu ajungeau în vistieria statului. Elocvent este cazul bancherului rus Gherman Gorbunţov (fugar la Londra, unde se ascunde de justiţia din Moldova), care a primit în iulie 2009, cetăţenie în condiţii foarte suspecte, şi se vehiculează că a plătit între 500.000 şi un milion de dolari. 

În decretul semnat de Vladimir Voronin, se precizează că cetăţenia a fost acordată în baza art. 24, alin. 2, din Legea privind acordarea cetăţeniei: "În interesele republicii şi în cazuri excepţionale, cetăţenii unor alte state pot deveni şi cetăţeni ai Republicii Moldova, prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova”.

Dacă s-ar fi verificat în condiţiile proiectului de Regulament promovat de Ministerul Justiţiei, apoi Gorbunţov nu putea primi cetăţenie pe bani, deoarece pica punctul - Deţine o bună reputaţie economică şi financiară.