ACTUALITATE

Avantajele integării europene: Experienţa comunitară a Poloniei

În contextul zilelor Europei continuăm să analizăm perspectivele europene ale Republicii Moldova, să scoatem în prim-plan avantajele eurointegării şi să preluăm din experienţa statelor membre. Astăzi, aflăm mai multe despre Polonia. Unul dintre cele 4 state ale grupului Vishegrad, Polonia este membru al UE din 2004.

În anul 1991 Polonia, împreună cu alte 3 state foste comuniste, Ungaria, Cehia si Slovacia au creat asa-zisul grup Visegrad. Cele patru state membre ale grupului au semnat un acord de cooperare regională, care să le ajute în procesul de integrare euroatlantică. Vreme de 13 ani, ţările Visegrad s-au comportat ca o mică Uniune Europeană a estului.  

La data de 1 mai 2004 a avut loc cea mai mare extindere a Uniunii Europene din istorie. Polonia, alături de Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia, Cipru şi Malta, a aderat la Uniunea Europeană. Polonia este cea mai populată şi cea mai mare ţară ca suprafaţă care a aderat la UE după anul 2004. Economia poloneză este a şasea din punct de vedere al PIB-ului în Uniunea Europeană, menţinând-şi în acelaşi timp unul dintre cele mai înalte niveluri de creştere din comunitate.

Polonia este stat membru al Zonei Schengen din 2007. Moneda naţională fiind zlotul polonez, cu o valoare de schimb în jur de 4 zloţi pentru un euro. Polonia încă se pregăteşte să adopte moneda euro. Contribuţia anuală la bugetul Poloniei este de aproape 4 miliarde de euro. În schimb, cheltuielile din bugetul Uniunii în Polonia depăşesc cifra de 16 miliarde de euro.

Odată cu prăbuşirea în 1991 a blocului comercial CAER,  Polonia s-a străduit să-şi reorienteze comerţul. Încă din 1996, 70% din comerţul său s-a realizat cu statele membre UE, ţara învecinată, Germania fiind astăzi principalul partener comercial al Poloniei.