Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile din Republica Moldova reduc treptat unele restricţii

Autorităţile din Republica Moldova reduc treptat unele restricţii. Începând de astăzi, este permis transportul feroviar şi rutier de persoane în trafic internaţional. Ţările vecine menţin însă măsurile de restricţie, iar decizia autorităţilor de la Chişinău pare inutilă. Sunt puţini cei dispuşi să cumpere bilete pentru că riscă să intre în izolare în ţările de destinaţie. Mai mulţi sunt cei care vor să se întoarcă în Republica Moldova.

Iulia Leancă a reuşit să ajungă din Spania la Chişinău imediat după ridicarea restricţiilor.

„Venim de la Spania încercăm să venim de pe 18 martie am avut bilet tur retur. Am venit în decembrie în Spania în odihnă si am avut bilet pe 18 înapoi ni s-a anulat, am mai procurat odată pe 28 aprilie oricum l-au anulat şi acum pe 17 mai am mai avut un bilet pe care iarăşi l-au anulat şi deja am căutat un autocar. Noi ne-am pornit de sâmbătă era ora 5 şi uite acum am ajuns jumătate de oră avem de când stăm”, a spus Iulia Leancă.

Femeia mărturiseşte că pandemia a schimbat mult traseele obişnuite prin Europa. Fiecare ţară are acum propriile reguli.

„Înapoi când am venit nicio ţară nu a acceptat că a fost pandemie şi oricum amendau pe oamenii care au mai mult de trei luni oricum amendau pe toţi. În Europa nu erau frontiere între ţări la fiecare ţară este vama lor la care de asemenea se controlează MUSCĂ paşapoartele măşti cum suntem echipaţi ce facem de unde venim unde plecăm”, a spus Iulia Leancă.

După experienţa unei lungi aşteptări şi a unei călătorii pe timp de pandemie, femeia spune că nici nu se mai gândeşte să plece undeva prea curând.

„Nu, nu de grabă sigur nu mai plecăm, nu ne mai ducem”, a spus Iulia Leancă.

Companiile de transport nu se grăbesc nici ele să îşi reia activitatea. Solicitări de plecare sunt puţine. Cei mai mulţi vor să revină din străinătate.

„Preconizăm de pe data de 1 iunie să ne reluăm activitatea la moment nu aveam atât de mulţi solicitanţi dat fiind faptul că lumea încă nu este pregătită să plece peste hotare cred că probabil frica este de vină în cazul dat. Cei care vor să revină sunt cu mult mai mulţi”, a precizat GHENADIE SAJIN, reprezentant companie transport.

Chiar dacă trenurile pot transporta pasageri pe rute internaţionale, Gara feroviara din Chişinău este încă pustie. La peron au sosit şi au plecat doar trenuri care transportă pasageri pe rute interurbane.

Potrivit administraţiei Căi Ferate, transportul feroviar internaţional va fi reluat doar când şi statele vecine vor ridica restricţiile. Până atunci, activitatea este practic blocată. În hotărârea de ieri a Comisie Naţionale Extraordinară pentru Sănătate Publică au fost impuse şi reguli stricte de protecţie.

REGULI DE PROTECŢIE ÎN TRANSPORTUL PASAGERILOR

- asigurarea protecţiei personalului cu echipament de protecţie şi triajul zilnic la începutul turei de lucru
– ajustarea orarului de călătorie şi a numărului de unităţi de transport pentru evitarea aglomeraţiei
– limitarea numărului de călători, proporţional cu număr de scaune disponibile
– purtarea obligatorie a măştilor de protecţie de către pasageri
– verificarea de către operatorii de transport a temperaturii pasagerilor la îmbarcare  - să nu depăşească 37 grade Celsius

Cursele aeriene rămân suspendate pentru o perioadă nedeminată. Noi măsuri de relaxare vor fi adoptate de pe întâi iunie, când se vor redeschide bibliotecile şi muzeele. După 15 iunie se vor deschise, în condiţii speciale de protecţie, unităţile din sectorul HoReCa dar şi sălile de sport.
Similare
RECOMANDĂRI