Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile au început furnizarea agentului termic, dar nu toţi locatarii se bucură de căldură în apartamente

Autorităţile au început furnizarea agentului termic dar nu toţi locatarii se bucură de căldură în apartamente. Primăria mun. Bălţi spune că nu toate locuinţele pot fi conectate la căldură din cauza presiunii scăzute din conducte. La Chişinău, doar o treime dintre blocuri primesc agent termic. Unii se plâng că tremură de frig, alţii închid robinetele să facă economie, dar furnizorul de energie termică dă asigurări că este păcură pentru toţi şi procesul de conectare la încălzire a blocurilor este în desfăşurare.

„Suntem nevoiţi să aprindem aragazul. Să încălzim camerele, să ne fie mai cald să putem dormi noaptea”.

Daniela Gheorghişenco locuieşte într-un apartament din oraşul Bălţi, împreună cu trei copii. Femeia se plânge că blocul nu a fost conectat la agentul termic iar copiii au început să răcească frecvent.

DANIELA GHEORGHEŞENCO, locatar: „Foarte tare frig deoarece nu ne dau căldără, sunt nevoită să îmbrac copii mai gros, să conectez pornim apă şi aşteptăm să se facă cald de la aburi, le facem baiem mai rar”.

În aceaşi situaţie sunt sute de familii din Bălţi care nu dispun de sisteme de încălzire autonomă.

„Cămin, altfel nu facem faţă, am copil de şcoală, sunt însărcinată. Trăim la primul etaj, e foarte rece”.

OCTAVIAN LUNGU, locatar: „Până ei lămuresc situaţia, oamenii suferă, îngheaţă”.

Autorităţile din Bălţi sunt asaltate de plângeri de la locatari dar susţin că nu pot să facă nimic pentru că presiunea gazului în conducte nu depăşeste 30 la sută din volumul necesar. Până acum, au fost conectate la încălzire doar instituţiile de învăţământ, dar şi acestea riscă să rămâmă fără căldură.

GHENADIE SMULNIŢCHI, viceprimar, oraşul Bălţi: „Dacă zic că suntem asiguraţi doar 30 la sută cu gaz, asta înseamnă că şi acele blocuri care au fost conectate vor fi deconectate, situaţia înţelegem că este complicată, foarte complicată”/

De mai bine de o săptămână s-a dat startul sezonului de încălzire şi în Chişinău. Până acum, doar 25 la sută dintre blocuri au fost conectate la căldură împreună cu instituţiile publice. Ceilalţi locatari aşteaptă tremurând.

„Nepoţii îngheaţă des, răcesc, dar ce să facem. Statul astă nu are grijă de copii de bătrâni, vârsniicii şi timpul asta şi mai este şi pandemie.  Învelit, două pături, două plapume şi iată aşa. L-am întrebat chiar ieri pe domul care conectează la căldură. Când va fi căldără mi-a zis că la vară”.

Unii tremură de frig, alţii de frica facturilor prea mari.

 „Mai bine să stau sub plapumă decât să plătesc aşa preţuri pentru gaz. Eu am două mii de lei pensia şi cât mi-a mai veni gazul şi elctricitatea. Situaţia la general care s-a creat, nu ţine de blocul nostru sau de oraş, e la nivel de glob. E şi ok să facem careva economii cât timp e posibil încă. Dacă procură, gazul dintr-o singură sursă ne pot dicta orice condiţie şi să ne închidă accesul, situaţia prin care trecem un pic mai grea dar oferă noi posibilităţi pentru viitor”.

Primarul recunoaşte că primit plâgeri de locuitori şi cere furnizorului de energie să conecteze toate blocurile. Şeful Termoelectrica dă asigurări că nu sunt probleme şi locatarii vor fi conectaţi treptat, după ce administratorii de bloc vor depune cererile.

VEACESLAV ENI, director S.A Termoelectrica: „Nu este problema în Chişinău, noi astăzi am mai pornit încă un bloc energetic şi astăzi şi mâine vomn continua conectarea. Este o problemă pe interiorul blocului când gestionarul, cosumatorii nu se înţeleg”.

Termoelectrica asigură încălzirea cu păcură şi spune că are suficiente resurse pentru a da căldură la toţi locatarii.  
Similare
RECOMANDĂRI