ACTUALITATE

Autonomia locală este o prioritate pentru autorităţile publice locale din Republica Moldova

Mai multă autonomie şi dezvoltare locală reală. Asta îşi doresc primarii din Republica Moldova, la nouă ani de la crearea Congresului Autorităţilor Locale din R. Moldova. Deşi recunosc că au fost făcuţi paşi importanţi spre descentralizare, aceasta rămâne o prioritate pentru aleşii locali.

Acum nouă ani, autorităţile locale din Republica Moldova şi-au propus să-şi consolideze forţele pentru a dezvolta localităţile ţării. Obiective au fost multe, dar obţinerea autonomiei locale a fost prioritară.
 
Totuşi, până la o descentralizare veritabilă mai e cale lungă. Instabilitatea politică, socială şi economică au afectat dialogul dintre autorităţile locale şi centrale. 
 
Totuşi, Congresul autorităţilor locale a devenit un pilon de susţinere pentru primarii din Republica Moldova.
 
Aleşii locali au parte de suportul şi expertiza partenerilor externi. 
 
„Viziunea noastră comună este aceeaşi de dezvoltare a autonomiei locale într-o manieră sustenabilă, care să asigure furnizarea de servicii adecvate populaţiei şi să aibă capacitatea de a gestiona diverse fonduri, inclusiv proiecte pe care Uniunea Europeană le implementează sau le are în pregătire la nivel local”, a declarat Peter Michalko, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.
 
„Dezvoltarea unor administraţii locale puternice, care să dispună de resurse financiare corespunzătoare, reprezintă o precondiţie pentru stabilitatea şi bunăstarea tuturor locuitorilor Republicii Moldova. Cu această ocazie vreau să evidenţiez posibilităţile autorităţilor locale din România de a finanţa direct proiecte comune cu autorităţile locale din Republica Moldova”, a menţionat Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova
 
Congresul Autorităţilor Locale din R. Moldova este o organizaţie apolitică, creată pe 10 Mai 2010, ce îşi propune sa reprezinte interesele autorităţilor locale la nivel naţional şi international.