ACTUALITATE

EXCLUSIV. AUDIO. Reacţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene la declaraţiile Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău

post-img

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene regretă declaraţiile Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău privind trupele ruse care staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Andrei Popov, ambasador cu misiuni speciale, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a declarat în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA că MAEIE pledează în continuare ca trupele ruse să fie retrase din stânga Nistrului.

„Remarcăm, şi o facem cu regret, că în declaraţiile ambasadorului rus sunt confundate deliberat cele două elemente ale prezenţei militarilor ruţi pe teritoriul Republicii Moldova. Pe de o parte, stocul de muniţii şi grupul operativ al armatei ruse şi, pe de altă parte, contingentul de pacificatori.

Evident că sunt două lucruri diferite şi, prin urmare, atunci când autorităţile Republicii Moldova pledează pentru retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse, o fac în conformitate cu angajamentele internaţionale. Noi avem în vedere stocul de muniţii de la Cobasna şi militarii care asigură paza acestora, din contingentul operativ al armatei ruse.

De altfel acest demers, şi vreau să subliniez acest lucru, a fost şi este promovat constant pe parcursul ultimilor 28 de ani. Nu există niciun document care ar servi drept temei pentru staţionarea acestor forţe pe teritoriul Republicii Moldova fără acordul expres al statului gazdă.
 
În ceea ce priveşte operaţiunea de menţinere a păcii, rolul jucat de aceasta la timpul respectiv în încetarea focului şi stabilirea situaţiei imediat după încetarea conflictului armat, a fost apreciat de autorităţile moldoveneşti.
 
Pacea şi stabilitatea care s-au instalat pe ambele maluri ale Nistrului impun rigori şi sarcini noi faţă de mecanismul de pacificare. În prezent, nu există niciun risc de reluare a ostilităţilor, acesta este un lucru evident.
 
Prin urmare, considerăm că accentul principal trebuie să fie redirecţionat de la separarea părţilor, şi în prezent acesta este mandatul actual, din 1992, pentru misiunea de pacificare, spre interacţiune şi reintegrare. De mult nu mai este cazul să oprim ciocnirile armate şi trebuie să construim pacea durabilă cu toţi partenerii din formatul 5+2”, a spus Andrei Popov.