ACTUALITATE

Audieri în Parlament. O persoană din 1000 infectate cu virusul rujeolic moare

post-img

Pentru o persoană sănătoasă, care intră în contact cu o persoană bolnavă de rujeolă, riscul de îmbolnăvire este de 95%-98%. O persoană din 1000 infestate cu virusul rujeolic moare. Boala este periculoasă pentru că nu există tratament specific, ci doar unul simptomatic, iar o persoană din trei dezvoltă complicaţii.

Riscul de transmitere a virusului este cel mai mare cu patru zile până la erupţia cutanată şi patru zile după. Informaţiile au fost prezentată în cadrul unor audieri în comisie parlamentară de către Aliona Serbulenco, secretar de stat la ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, care a spus că autorităţile manifestă în continuare vigilenţă sporită, păstrând codul galben de intervenţie, transmite IPN.

Cei mai expuşi riscului de infestare sunt copiii. 35% dintre pacienţii care au contractat boala au între 5 şi 9 ani, iar 27,61%  – între 1 şi 4 ani. Prima doză de vaccin se administrează la 12 luni, la 7 ani – a doua şi la 14-15 ani – a treia doză de vaccin contra rujeolei. În Moldova acoperirea cu vaccin pentru la toate cele trei etape este peste 97%.

În luna august a acestui an au avut loc cele mai multe cazuri confirmate de rujeolă, 234 la număr. În septembrie, au fost confirmate 32 de cazuri, în octombrie – 9 cazuri, dar deja în primele 16 zile ale lunii curente sunt 14 cazuri confirmate, toate în raionul Soroca. Din toate cazurile confirmate, peste 84% sunt copii nevaccinaţi. Aproximativ 130 de copiii au fost vaccinaţi cu o singură doză de vaccin,  cu 8-9 ani în urmă, ceea ce nu a fost suficient pentru a crea imunitate. Potrivit Alionei Serbulenco, după perioada de vară, părinţii s-au mobilizat, iar faptul că copiii nevaccinaţi nu au fost admişi în instituţiile de învăţământ i-a motivat pe părinţii să-şi vaccineze copii.

În contextul informaţiilor că în Ucraina s-au confirmat patru cazuri de difterie, Aliona Serbulenco a spus că s-a venit cu propunerea de a achiziţiona ser antidifteric, care este unica măsură de a face faţă bolii dacă ajunge în ţară. „Dacă vom avea poliomielită ,vom avea şi cazuri de deces, şi cazuri de dizabilitate, pentru că nu avem tratament specific. Şi în cazul difteriei. Centrul Unic de Achiziţii în Sănătate este în căutarea agenţilor care produc astfel de vaccinuei”, a mai spus secretarul de stat.