Au trecut trei ani de când ne-a părăsit maestrul Ion Ungureanu
Vizualizari:

Au trecut trei ani de când ne-a părăsit maestrul Ion Ungureanu

Astăzi se împlinesc trei ani de când actorul şi regizorul Ion Ungureanu s-a stins din viaţă la vârsta de 81 de ani, într-un spital din Bucureşti.

Născut la 2 august 1935, în satul Opaci, raionul Căuşeni, Ion Ungureanu  a trăit viaţa sa împreună cu cea a poporului român, cunoscând durerea deportărilor celor apropiaţi, bucuria realizărilor artistice pe scenele teatrelor şi pe platoul de filmare, avântul renaşterii naţionale şi regretul uitării învăţămintelor istoriei de către contemporani.

A deţinut funcţia de ministru al Culturii şi Cultelor între 6 iunie 1990 şi 5 aprilie 1994 şi a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Ion Ungureanu este unul din cei 278 de delegaţi ai primului Parlament care au votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova la 27 august 1991. Înainte de a fi votată în Parlament, Ion Ungureanu a citit declaraţia de independenţă în faţa sutelor de mii de oameni din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Ca recunoaştere a activităţii sale, Ion Ungureanu a fost apreciat cu titlurile onorifice Maestru Emerit în Arte al Federaţiei Ruse (1980), Artist al Poporului  (1989), cu distincţii de Laureat al Premiului de Stat (1990), Cavaler al Ordinului Republicii (2009), Laureat al Premiului Naţional (2011), titlul onorific Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (2009) ş.a.

Ion Ungureanu a fost înmormântat alături de Grigore Vieru, la Cimitirul Central Armenesc din Chişinău.

Similare
RECOMANDĂRI