ACTUALITATE

Astăzi se împlinesc 74 de ani de la operaţiunea Iaşi-Chişinău

Acum 74 de ani, Uniunea Sovietică declanşa una dintre cele mai sângeroase ofensive din istoria celui de-al Doilea Război Mondial – bătălia pentru România sau operaţiunea "Iaşi-Chişinău".

Consecinţele au fost dezastruoase. România a fost eliberată de sub bocancul armatei germane, dar ocupată de armata sovietică, iar pentru următorii 47 de ani Moscova a instalat comunismul în România, iar Basarabia a fost reanexată. 

Operaţiunea Iaşi-Chişinău a schimbat raportul de forţe în Balcani şi a grăbit sfârşitul războiului. În urma acelei bătălii, la ordinul regelui Mihai, mareşalul Ion Antonescu este arestat pe 23 august, iar România trece de partea Aliaţilor, sovieticii, din inamici, devenind aliaţi. Cu sângele ostaşilor români a fost spălat şi pământul din satul Soci, comuna Mirosloveşti, judeţul Iaşi.

Ion Paiu are 98 de ani. Până în 42 a luptat la Cotul Donului, dar după ce a fost rănit, revine acasă. Isi aminteste ca in 1944 moartea pândea la fiecare colţ. 

În aprilie 1944 s-a ordonat evacuarea localnicilor din zonă, dar puţini s-au conformat. Cei mai multi au preferat să rămână acasă, în pofida tuturor riscurilor.

Unii, însă, au fost seceraţi de război. Jertfa ostaşilor români nu a fost zadarnică, consideră părintele Romică Siminciuc, deoarece au luptat pentru o cauză dreaptă.  

În memoria ostaşilor căzuţi în lupte pe aceste meleaguri a fost ridicată o bisericuţă din lemn şi amenajat un cimitir. Un reportaj mai amplu pe aceasta tema va fi difuzat, în curând, pe TVR MOLDOVA.