Astăzi se împlinesc 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Astăzi se împlinesc 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului

Astăzi se împlinesc 20 de ani de când ţara noastră a aderat la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (CEDO). Atunci Moldova a recunoscut jurisdicţia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CtEDO).

Prima decizie împotriva ţării noastre a fost dictată în 2001, atunci când Înalta Curte a recunoscut ilegal refuzul guvernării comuniste de a înregistra Mitropolia Basarabiei.

Din 1997 şi până acum, CtEDO a primit 12500 de cereri împotriva Republicii Moldova, pronunţând peste 350 de hotărâri. În cei 20 de ani, Guvernul de la Chişinău a achitat compensaţii de peste 16 milioane de euro. 

Datorită CtEDO, în Republica Moldova a scăzut numărul cererilor în judecată pentru tortură, tratament inuman şi degradant în locurile de detenţie, au fost modificate mai multe legi şi au fost achitate compensaţii unor oameni nevinovaţi, care anterior au fost condamnaţi.

Aderarea la CtEDO a permis condamnarea Rusiei pentru nerespectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană prin susţinerea regimului separatist şi condamnarea grupului Ilaşcu.
Similare