ACTUALITATE

Astăzi se împlinesc 12 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, din care face parte şi Republica Moldova

Astăzi se împlinesc 12 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, cel mai ambiţios proiect european creat cu scopul extinderii Uniunii Europene. Republica Moldova face parte din parteneriat încă de la început şi au fost perioade de glorie când eram priviţi ca o "povestea de succes" şi elevul exemplar. Însă, ambiţia unor politicieni ne-a transformat în elevul corigent, susţin experţii în politică externă. Tot ei afirmă că au fost grave derapaje de la democraţie şi de la normele de drept, fapte care ne-a îndepărtat mult de comunitatea europeană.

Experţii în politică externă spun că, în prezent, Republica Moldova este mult mai aproape de UE, decât în urmă cu 12 ani. Totuşi, drumul parcurs până aici nu a fost deloc uşor.

IULIAN GROZA, director IPRE: „Cumva aceşti 12 ani ne arată o imagine complexă. Există lucruri bune şi unele unde noi nu am reuşit deocamdată, dar ce contează este că împreună cu UE, cu un guvern funcţional, cu politicieni orientaţi pe agenda de reforme. Noi putem să contribuim la modernizarea”.

Eşecul cel mai mare a fost înregistrat în perioada 2014-2016 când s-a furat un miliard de dolari din sistemul bancar. Tot atunci, la guvernare au venit politicieni cu o reputaţie îndoielnică, iar în Republica Moldova erau deseori proteste anti-guvernamentale.

IULIAN GROZA, director IPRE: „Nu e suficient să vorbeşti, să declari că lupţi cu corupţia. E important să ai curajul şi capacitatea să faci acest lucru. Şi în acest sens, din păcate, există grupuri de intere politice şi economice care folosesc instituţiile statului ca interese de partid şi personale şi în acest sens, tăvălesc dezvoltarea RM”.

Greşelile ne-a costat mult. Fonduri importante au fost blocate  după ce Bruxelles-ul a hotărât să-şi revizuiască politica cu Republica Moldova.

IULIAN GROZA, director IPRE: „După ce au existat derapaje, UE a reorientat asistenţa de la Guvern către autorităţile locale, IMM-uri, mass-media, cetăţeni. Lucru acesta a influenţat opozitiv percpeţia oamenilor. Dacă ne uităm la ultimele sondaje de opinie vedem că sunt peste 60% dintre cetăţeni care îşi doresc ca RM să fie membră a UE”.

Până acum, Republica Moldova a beneficiat de susţinere financiară de la UE în valoare totală de 2 miliarde de euro, majoritatea fonduri nerambursabile. În a doua jumătate a acestui an, se va defăşurat următorul summit al Parteneriatului Estic, eveniment la care se vor trasa viitoarele obiective.

Ambasadorul UE la Chişinău, excelenţa sa Peter Michalko, este optimist vizavi de perspectivele Republicii Moldova.  

Excelenţa Sa PETER MICHALKO, ambasadorul UE în Republica Moldova: „Republica Moldova are posibilitatea de a înregistra un progres foarte mare în umrătorii ani, asta şi pe linia bilaterală în ceea ce priveşte îndeplinirea Acordului de Asociere şi Acordul de Liber Schimb şi pe altă parte în formatul parteneriatului estic”.

Parteneriatul Estic a fost creat la 7 mai 2009 şi cuprinde Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Obiectivul principal este asocierea politică şi integrarea economică a celor şase state partenere.