ACTUALITATE

Astăzi se decide dacă va fi sau nu plasat Viorel Morari în arest preventiv

post-img

Astăzi urmează să fie examinat demersul înaintat acum două zile pentru plasarea lui Viorel Morari în arest pentru 30 de zile. Procuratura Generală anunţă că cererile lui Morari de recuzare a procurorilor care fac parte din grupul care exercită urmărirea penală în această cauză au fost examinate şi respinse ca nefondate.

Sâmbăta, 11 ianuarie 2020, a fost înaintat şi demersul pentru plasarea acestuia în arest pentru 30 de zile, iar examinarea lui urmează să aibă loc azi. Tot sâmbătă a avut loc examinarea cererilor lui Viorel Morari de recuzare a procurorilor Renata Anici, Vladislav Căruceru, Carolina Vidraşcu care fac parte din grupul care exercită urmărirea penală în această cauză. Procuratura a respins toate 3 cereri ca nefondate din următoarele motive: Au fost examinate materialele cauzelor la care a făcut trimitere Viorel Morari, în care s-ar fi pretins că au fost implicaţi primii doi procurori – ambele gestionate de procurorul din Procuratura Anticorupţie, G. Niculiţă – şi a fost constatată inexistenţa informaţiilor sau probelor relevante ori concludente ce ar confirma implicarea acestora în acţiunile vizate. În această ordine de idei, în lipsa niciunuia din motive de recuzare, toate 3 cereri au fost respinse,” se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Menţionăm că Viorel Morari a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu şi fals în acte publice. Procesul penal în care este vizat Viorel Morari a fost pornit în data de 26 decembrie 2019, la solicitarea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Viorel Morari susţine că  învinuirea ar fi ambiguă şi neclară.

„Viorel Morari a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu şi fals în acte publice, după care a fost audiat în această calitate. Cu referire la declaraţiile în presă ale apărătorului acestuia – V. Foltea, care a transmis şi poziţia clientului său, precum că învinuirea ar fi ambiguă şi neclară – Procuratura a infirmat aceasta şi consideră ordonanţa emisă de procuror conformă cerinţelor Codului de procedură penală, poziţia apărării fiind subiectivă, care încearcă să inducă opinia publică în eroare, utilizând în acest sens forţa mediatică,” mai scrie în comunicatl PG.
 

După reţinerea şefului Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, Ambasadorul Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a venit cu un mesaj în care susţine că urmăreşte cu atenţie modul în care au loc procesele penale din ultimele luni în R. Moldova, menţionţnd că unii procurori au făcut paşi importanţi privind investigarea cazurilor răsunătoare şi atenţionează că este nevoie de oameni cu adevărat pregătiţi care să ofere rezultate reale.

Amintim că, Procurorul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, care este suspendat din funcţie în perioada unui control asupra activităţii PA, a fost reţinut pentru fals în acte publice şi abuz în serviciu.