ACTUALITATE

Astăzi, întreg spaţiul românesc aduce omagiu eroilor căzuţi, de-a lungul veacurilor, pe câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate, apărarea ţării şi întregirea neamului

În urmă cu 100 de ani, în semn de recunoştinţă pentru jertfele din Primul Război Mondial, autorităţile au decis ca de Înălţare să se celebreze şi Ziua Eroilor. România a devenit prima ţară din lume care îi omagiază, în aceeaşi zi, pe toţi eroii, străini sau români.

Astăzi este Înălţarea Domnului, sfântă sărbătoare creştină, dar şi ziua în care românii îşi omagiază eroii. În urmă cu 100 de ani, în semn de recunoştinţă pentru jertfele din Primul Război Mondial, autorităţile au decis ca de Înălţare să se celebreze şi Ziua Eroilor. România a devenit prima ţară din lume care îi omagiază, în aceeaşi zi, pe toţi eroii, străini sau români.

La finalul Primului Război Mondial, organizarea locurilor de veci pentru cei căzuţi a fost o preocupare importantă a autorităţilor. Din cauza faptului că multe gropi comune se aflau în perimetrul marilor bătălii, exista riscul ca, odată cu începutul lucrărilor agricole, locurile de veci ale soldaţilor să fie profanate. Colosalul preţ pe care cei căzuţi l-au plătit pentru edificarea noii Românii i-a determinat pe liderii politici liberali, pe generalul Alexandru Averescu, figură legendară a războiului, dar şi prim-ministru în funcţie în 1920, precum şi pe cei din familia regală să propună instituirea unei zile de cinstire a eroilor căzuţi în luptele din anii 1916-1919.

În semn de recunoştinţă pentru eroii Primului Război Mondial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional, în Ziua Înălţării Domnului. Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatului de la Versailles, iar   ţările beligerante s-au obligat să întreţină mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a monumentelor comemorative de război, dedicate acestora. În timpul comunismului, printr-un decret, data a fost schimbată la 9 mai, ca mai apoi să se revină la cea iniţială.

În această zi, în toate bisericile din spaţiul românesc şi din străinătate se face pomenirea eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, împreună cu alte instituţii abilitate, elaborează programul manifestărilor.

Ziua Eroilor reprezintă un prilej fericit de a vorbi despre eroii neamului nostru, în special despre cei care şi-au dat viaţa pe fronturile Primului Război Mondial pentru realizarea idealului naţional al acelei perioade - făurirea României Mari şi unirea românilor într-un singur stat. Sărbătorită în acest an pe 28 mai, Ziua Eroilor 2020, aminteşte de militarii români, cei peste 330.000 care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă. 

Cu această ocazie, începând cu ora 16:00, TVR MOLDOVA vă invită să urmăriţi filmul documentar "Ultimul zbor", în regia Melaniei Trifu, iar la orele 17:00 şi 19:00, ediţiile speciale Obiectiv Comun şi Punctul pe AZi, dedicate Zilei Eroilor.