ACTUALITATE

Astăzi, gospodinele trebuie să coacă pască, cozonac şi să vopsească ouăle

Este Joia mare şi a fost forfotă mare prin toate satele Republicii Moldova. Aroma îmbietoare de cozonac şi pască s-a simtit pretutindeni. Gospodinele şi-au suflecat mânecile şi, conform traditiei, au înroşit ouăle. În satul Selemet din raionul Cimişlia femeile au gătit împreună bucatele şi au improvizat o şezătoate ca pe vremuri. Doar că au postat imaginile şi pe Internet. Localnicii care-s plecaţi în Italia, Portugalia, SUA, Marea Britanie ori Rusia au urmărit live tradiţionalele pregătiri pentru Paşte.

Totul a fost pregătit. Gospodinele nu au început treaba înainte de a-i sfinţi pe oaspeţi, dar şi produsele din care se vor prepara bucatele.

După binecuvântare, femeile au început să plămădească aluatul pentru cozonac şi pască. Pentru asta au folosit vechea covată, un vas special din lemn.

După ce Ana a făcut aluatul, ştafeta a fost preluată de prietena ei Natalia. Ea a început să facă pasca şi ornamentele pentru aceasta.

Şi după ce se unge cu ou, pasca se pune la cuptor pentru cel mult o oră. În acelaşi timp, se pregăteşte cu multă dragoste şi cozonacul.

În timp ce pasca şi cozonacul se rumenesc în cuptor, o altă gospodină stă la plită şi vopseşte ouăle. Nu a cumpărat vopsea de la piaţa, ci o face acasă din cojile de ceapă şi sflecă. Bărbaţii au fost puşi la treabă şi au curăţat toată ceapa.

Cojile au fost bine spălate şi puse la fiert. Când apa a dat în clocot, s-au adăugat şi ouăle. Femeile spun că respectă întocmai tradiţia şi doar în Joia mare vopsesc ouăle.

Între timp, s-a copt pasca. Şi cozonacii au fost proaspăt scoşi din cuptor şi au fost expuşi pentru a fi admiraţi de toate gospodinele venite la şezătoare. Printre acestea şi Eugenia. Femeia trăieşte de mai bine de zece ani în Italia.

Eugenia a luat cu ea în Italia reţeta de cozonac de la mama sa. Pentru că de sfintele sărbători de Paşti mulţi moldoveni nu mai ajung acasă, întregul proces al tradiţiilor a fost transmis live pe facebook.

 Locuitori ai satului Selemet sunt plecaţi în 24 de ţări din întreaga lume. Şezătoarea gospodinelor şi-a propus păstrarea intactă a tradiţiilor strămoşeşti şi a fost organizată în cadrul proiectului PNUD "Migraţie şi dezvoltare locală", implementat cu suportul financiar al Guvernului Elveţiei