ACTUALITATE

Astăzi este Ziua Nistrului. Cea mai importantă sursă de apă pentru cetăţenii R. Moldova este în mare pericol

Astăzi este Ziua Nistrului. Nu a fost motiv de sărbătoare ci mai mult de proteste pentru că cea mai importantă sursă de apă pentru cetăţenii Republicii Moldova este în mare pericol. Se întâmplă din cauza poluarii masive dar şi pentru că Ucraina vrea să contruiască şase hidrocentrale, în aval de localitatea Novodnestrovsk şi ar putea lăsa fluviul fără apă. Proiectul este deocamdată suspendat dar ecologiştii de pe amblele maluri rămân îngrijoraţi.

Nistru stăbate 670 de kilometri pe teritoriul Republicii Moldova şi asigură aproape 80% din necesarul de apă potabilă. Oraşele Chişinău, Bălţi, Soroca şi Rezina se alimentează în exclusivitate din Nistru. Din cauza secetei, sute de mii de cetăţeni stau mereu sub ameninţarea lipsei de apă. 

ALECU RENIŢĂ, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova: "Cei care se gândesc că apa Nistrului înseamnă direct ce vedeţi în bazinul râului este o eroare uriaşă şi vedeţi că nu există apa în fântâni izvoare secate secetă hidrologică nu există apa în subteran în prima a doua fâşie toate sunt legate de fuliviul Nistru". 

Construcţia de baraje pentru a produce energie cu apa din Nistrului a pus pe jar şi societatea civilă şi autorităţile. În 2016 s-a iniţiat proiectul hidroenergetic ucrainean, deşi Ucraina şi Republica Moldova sunt semnatare ale mai multor angajamente de protecţie a mediului şi a apelor transfrontaliere. 

ALECU RENIŢĂ, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova: "Şase  baraje de a construi pe Nistru însemna o sentinţă definitivă dată unui ecosistem natural.Dincolo de complexul energetic care lumea vrea să ştie or să construiască ucrineni sau nu cele 6 baraje, cum o să funcţioneze vreau să spun că în urma acestor demerse şi presiuni care s-au făcut asupra Kievului, cei de la Kiev au suspendat această prevedere din strategie dar atenţie a suspenda nu înseamnă  abroga".

O altă problemă extrem de gravă este poluarea. Fără construcţia a zeci de staţii de epurare nu se va rezolva nimic, iar apa fluviului va deveni periculoasă pentru consum. Ecologiştii din Soroca au organizat astăzi un flashmob prin care trag un serios semnal de alarmă. De mai bine de 20 de ani, construcţia unei staţii de epurare bate pasul pe loc, iar apele reziduale sunt direct în Nistru.

VALENTINA JAMBA, preşedinte "ECO-SOR": "Nistru nu se poate razbuna, dar moare. Nu se poate de procedat ca niste teroristi cu acest element al naturii care de fapt ne mentin viata".

MARIN FOTESCU,  activist civic: "Vrem sa aducem la cunostinta celor 700 de mii de cetateni care beau apa din Nistru ca beau fecaliile noastre. In fiecare dimineata cand ma duc la veceu stiu ca totul se duce in Nistru. De 20 de ani se face in Nistru- vedeti cat mal sta pe mal".

VALENTINA JAMBA, preşedinte "ECO–SOR": "Noi ne pregătim ca să arătăm în continuare administraţiei publice locale că noi nu am uitat că nu avem staţie de epurare ceea ce a curs cu câşivai ani în urmă şi acum tot curge direct în Nistru şi vim scanda că Soroca vrea staşie de epurare iar repiecientele de apă uzată vor fi duse în faţa primăriei când aducem la chişinău le ducem şi la guvernanţi".

Până acum, autorităţile au cam ridicat din umeri şi au spus doar că nu au bani pentru o staţie de epurare. Până se vor găsi fonduri, vom sărbători tot mai trişti, în fiecare an, în ultima duminică din mai, Ziua Nistrului, eveniment stabilit de Guvern în 2008, tocmai pentru a arăta importanţa fluviului ca principal bazin acvatic al ţării.