ACTUALITATE

Astăzi a început vaccinarea profesorilor şi studenţilor de la Medicină: „Sunt optimist în privinţa acestui vaccin”

Azi a început campania de vaccinare împotriva COVID-19 a profesorilor şi studenţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testimiţeanu" din Chişinău. Ei sunt imunizaţi cu vaccinuri produse de Agenţia Chineză "Sinopharm", donate săptămâna trecută de Emiratele Arabe Unite. Vaccinul "Sinopharm", nu a fost aprobat deocamdată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, însă administraţia Universităţii de Medicină spune că serul este sigur, iar imunizarea - necesară, aşa cum 400 de studenţi tratează pacienţi bolnavi de Covid.

Dragoş Bulat este student în anul întîi la facultatea de Medicină Generală şi spune că a aşteptat cu nerăbdare vaccinarea după ce s-a infectat deja de două ori de COVID-19.

DRAGOŞ BULAT student USMF: „Am emoţii doar pentru că e un moment nou în privinţa vaccinării, dar per general nu, sunt optimist în privinţa acestui vaccin. Am avut efectuate anumite studii pe acest vaccin şi am fost informaţi şi de universitate  şi am ajuns la concluzia că e un vaccin bun”.

90 la sută dintre studenţii şi profesorii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testimiţeanu" s-au înregistrat deja pentru a fi imunizaţi. Mulţi dintre ei tratează pacienţii infectaţi cu COVID-19.

OXANA SÎRBU asistent universitar USMF: „Aşteptam cu nerăbdare ziua respectivă, eu am avut emoţii tot anul nu cumva să mă îmbolnăvesc,
până apare vaccina. Nu m-am îmbolnvit, pentru mine era un moment foarte aşteptat vaccinarea. Noi vedem cum suferă pacienţii, cât de grav trece boala sunt foarte mulţi colegi care i-am pierdut, care au decedat, care erau tineri”.

Studenţii şi profesorii vor fi imunizaţi cu cele 2000 de doze de  vaccin oferite gratuit de Emiratele Arabe Unite.

 LIUBA MAXIM jurnalist TVR MOLDOVA : „După ce sunt imunizaţi, studenţii merg în sala de alături unde se odihnesc timp de 15 minute. Potrivit specialiştilor, efectele adverse sunt la fel ca şi la celelalte vaccinuri: febră, cefalee, durerii musculare”.

„După vaccinare mă simt foarte bine, nu am niciun simptom care ar putea să fie prezent.-Ai avut ceva dubii, frici înainte de ziua de azi?-Nu, am venit, am fost pro pentru vaccin. Şi am venit fără ca să am careva dubii.”

„-Din start ştiam că o să mă vaccinez, pentru a fi un exemplu, eu ca viitor medic să dau exemplu.
-Da ce ştii tu despre vaccinul cu care te-ai vaccinat?
-Are cele mai puţine efecte adverse, eficacitate de 79 de procente.”

„Şi chiar de nu e aprobat de OMS,oricum cred că e un vaccin bun”.

TATIANA CORDELEAN asistentă medicală: „Deosebirea este că AstraZeneca rapelul se face peste 8 săptămâni, la ăsta se face peste 3 săptămâni. Să nu le fie frică şi să se vaccineze, pentru că nu dă  Doamne să se îmbolnăvească, eu personal am trecut prin asta şi e foarte, foarte greu”.

Rectorul Universităţii de Medicină, Emil Ceban e sigur că serul produs de compania chineză Sinopharm va fi aprobat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
 
 EMIL CEBAN rector USMF: „Astăzi este bun acel vaccin care este. Pentru noi este foarte important să vaccinăm cât mai multă populaţie, mai ales că a venit rândul nostru. Studenţii noştri sunt în prima linie, atât în medicina prespitalicească, cât şi la medina spitlacească, când a ventit această propunere altă variantă de vaccin nu era. Da, el nu este înregistrat de OMS, dar nu e înregistrat nu că nu e bun, dar fiindcă nu i-a venit încă rândul”.

Administraţia instituţiei a anunţat că începând de miercuri, studenţii şi profesorii vor fi imunizaţi şi cu vaccinuri Pfizer şi AstraZeneca oferite Republicii Moldova prin intermediul platformei Covax.

EMIL CEBAN rector USMF: „Astăzi, de exemplu va veni şi AstraZeneca, până miercuri vine şi Pfizer, o să dăm posibilitatea ca studenţii să aleagă. Avem foarte mulţi doritori la Sputnik. De aceea, noi nu impunem pe nimeni, actul de vaccinare este o chestie benevolă”.

Profesorii de la Universitatea de Medicină spun că  vaccinarea este singura soluţie pentru a depăşi pandemia.

ALA MANOLACHE director Centrul de Excelenţă, USMF: „În Moldova trebuie să luam o singură poziţie, toată lumea trebuie să se vaccineze, asta este salvarea noastră. Nu este altă salvare.”

Vaccinul Agenţiei Chineze "Sinopharm" a fost aprobat în 20 de ţări printre care: Ungaria, Serbia, Turcia şi Emiratele Arabe. Anterior, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a doua etapă de vaccinare ar putea începe în luna aprilie. Atunci vor fi vaccinaţi profesorii, persoanele care lucrează în domeniul social şi angajaţii din structurile de forţă. De la începutul primei etape a campaniei de vaccinare, care a început pe 2 martie, în Republica Moldova au fost vaccinaţi peste 20 de mii de de oameni, toţi lucrători medicali.