ACTUALITATE

Asociaţia Patronală de Reciclare şi Colectare a Metalelor Feroase şi Neferoase din Republica Moldova acuză organele de drept de presiuni şi acţiuni de intimidare

Asociaţia Patronală de Reciclare şi Colectare a Metalelor Feroase şi Neferoase din Republica Moldova acuză organele de drept de presiuni şi acţiuni de intimidare. Potrivit acesteia, în urma percheziţiilor la Metalferos se încearcă preluarea mai multor afaceri din domeniu. Procuratura Generală susţine, însă, că percheziţiile şi acţiunile de investigare efectuate de procurori nu afectează activitatea companiilor.

Reprezentnaţii Asociaţiei Patronale spun că în piaţa reciclării metalelor s-a creat o situaţie nefirească iar prin acţiunile instituţiilor de fortă s-ar încearcă crearea unui nou monopol. 

ION DRĂNCERU, preşedintele Asociaţiei patronale de reciclare şi colectare a metalelor feroase şi neferoase: "Se încearcă, prin presiune, aducerea segmentului nostru de piaţă sub dominaţia unui singur agent economic cel puţin toţi indicatorii arată anume acest fapt. Presiunile asupra noastră s-au amplificat sau mai bine zis au luat amploare, luni, pe data de 3 august În acea zi au fost efectuate percheziţii la mai multe companii membre ale Asociaţiei, dar şi la domiciliile conducătorilor acestora. Asta în pofida faptului că am declarat deschis că ştiam că se pun la cale astfel de acţiuni şi am atenţionat că ele au la bază nişte denunţuri false".

În urma percheziţiilor la domiciliile suspecţilor au fost găsite  documente şi ştampile ale unor companii private.  Confiscarea acestora ar permite preluarea afacerilor ilegale, declară preşedintele asociaţiei. 

ION DRĂNCERU, preşedintele Asociaţiei patronale de reciclare şi colectare a metalelor feroase şi neferoase: "Se face tot posibilul pentru blocarea totală a activităţii întreprinderilor asta în pofida faptului că noi am declarat public că nu tăinuim nimic că v-om prezenta orice informaţie la solicitare, absolut deschis. Ridicarea ştampilelor arată descoperă clar intenţia şi scopul acestor percheziţii şi reţineri".

Procuratura Generală precizează însă că acţiunile procurorilor nu afectează activitatea companiilor vizate în dosar. 

"Acţiunile oamenilor legii sunt orientate strict pe documentarea acţiunilor anterioare ale acestor agenţi economici în relaţie cu întreprinderea cu capital de stat şi dominaţie pe piaţa metalelor", susţine Procuratura Generală.

În dosarul Metalferos, procurorii au reţinut 16 persoane, printre care patru poliţişti de la Direcţia de Investigare a Fraudelor Economice. S-au făcut 31 de percheziţii la sediile firmelor-căpuşă din jurul companiei de stat Metalferos, la care statul are 78% din acţiuni. Întreprinderea a deţinut până nu demult monopolul pe piaţa metalelor uzate.