ACTUALITATE

Asociaţia Oraşelor din România a semnat declaraţia de înregistrare a CALRRM, având ca scop cooperarea dintre autorităţile publice locale din Republica Moldova şi România

post-img

Asociaţia Oraşelor din România a semnat sâmbătă declaraţia-apel de înregistrare a CALRRM în cadrul Sesiunii Solemne a Adunării Generale a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova din Sibiu denumit „Împreună în Uniunea Europeană”.

Evenimentul s-a aflat la cea de-a IV-a ediţie şi a beneficiat de prezenţa a 120 de primari de pe ambele maluri ale Prutului şi de reprezentanţii autorităţilor publice centrale. Asociaţia Oraşelor din România a susţinut în mod frecvent întărirea relaţiilor dintre autorităţile locale, scrie Calea Europeană.

„În 2018 alături de colegii din Congresul Autorităţilor Locale din Moldova am organizat la Chişinău un atelier de lucru de scriere de proiecte pe fonduri europene pentru familiarizarea autorităţilor locale din Republica Moldova cu o administraţie bazată pe proiecte din finanţări externe. De asemenea, în două rânduri AOR a organizat la Târgu Ocna, respectiv Gura Humorului, şedinţe comune de Consiliu Director al celor două asociaţii partenere AOR şi CALM. Prin aceste întâlniri am încercat să stimulăm relaţiile parteneriale dintre autorităţile locale şi schimbul de bune practici”, se arată într-o postare pe Facebook.

Asociaţia Oraşelor din România sprijină demersul lansat sâmbătă la Sibiu de constituire pe baze solide a unei structuri de cooperare între autorităţile locale româneşti (oraşe, comune, municipii, judeţe) şi Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova.

Această iniţiativă are drept scop cooperarea intensă dintre autorităţile administraţiei publice locale din Republica Moldova şi cele din România şi identificarea modalităţilor prin care se pot face schimburi de bune practici în domeniul administraţiei publice locale, dar şi promovarea intereselor reciproce a drepturilor şi intereselor autorităţilor locale în cadrul instituţiilor europene, existenţa unui program pilot de finanţare europeană, elaborarea unui plan de acţiuni pentru colaborarea comunităţilor locale din cele două ţări precum şi susţinerea şi promovarea participării, în calitate de observatori, ai unei delegaţii a autorităţilor locale din Republica Moldova la lucrările Comitetului European al Regiunilor.

În acest sens, a fost semnată şi adoptată în unanimitate declaraţia-apel de a înregistra CALRRM. „Se face un apel pentru recunoaşterea acestuia de către guverne”.Astfel, la nivelul Comitetului Regiunilor a fost adoptată Strategia Macro regională a regiunii Munţilor Carpaţi în care este implicată şi Republica Moldova, alături de care se doreşte în continuare o strânsă colaborare.

„Ne dorim ca şi partenerii noştri din Asociaţia Municipiilor, respectiv de la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene să se alăture iniţiativei pe care o lansăm azi. Participarea tuturor palierelor administraţiei româneşti va da greutate noii structuri parteneriale şi va permite identificarea celor mai bune metode de cooperare”.