Aprobat, în lectură finală: Accidentele minore vor putea fi documentate fără intervenţia poliţiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aprobat, în lectură finală: Accidentele minore vor putea fi documentate fără intervenţia poliţiei

Accidentele rutiere soldate doar cu daune materiale nesemnificative vor fi documentate printr-o procedură simplificată de constatare amiabilă. Parlamentul a aprobat, în şedinţa de ieri, modificări ale legislaţiei în acest sens, în lectură finală.

Potrivit proiectului, constatarea amiabilă a accidentului de autovehicul este o procedură simplificată şi benevolă de documentare a accidentului, soldat doar cu daune materiale nesemnificative. Aceasta se va efectua prin completarea şi semnarea de către conducătorii de autovehicule implicaţi în accident a formularului „Constatare amiabilă de accident”. Acesta va fi stabilit de Comisia Naţională a Pieţei Financiare.

Asiguratul va trebui să înştiinţeze imediat despre producerea accidentului şi intenţia de a recurge la această procedură asigurătorul care a emis poliţa de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Carte Verde”. De asemenea, va documenta circumstanţele producerii accidentului rutier prin completarea şi semnarea de către ambii conducători de autovehicule implicaţi în accident a formularului „Constatare amiabilă de accident”. Vor nota datele martorilor, vor face fotografii la locul accidentului, inclusiv panorama generală a accidentului, numerele de înmatriculare şi părţile avariate ale autovehiculelor, urmele de frânare şi de cioburi la faţa locului. Ulterior, vor prezenta asigurătorului, în termen de 2 zile lucrătoare de la data producerii accidentului, formularul completat şi semnat de către ambii conducători.
 
Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul este o soluţie de constatare a faptelor, circumstanţelor şi a persoanei vinovate de producerea accidentului, alternativă procedurii aplicate de către angajaţii organelor de poliţie, ai unităţilor de pompieri şi ai procuraturii, şi este aplicabilă doar cu condiţia exprimării benevole a voinţei ambelor părţi.    
 
Aceasta se va aplica doar dacă în accident sunt implicate doar două autovehicule,  este soldat cu daune materiale nesemnificative, nu sunt vătămări corporale şi/sau cu deteriorarea bunurilor, proprietarii deţin poliţa de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Carte Verde”, există consimţământul ambilor conducători şi aceştia au  posibilitatea tehnică de a fotografia locul accidentului rutier sau de a înregistra datele martorilor.
 
Noile prevederi vor intra în vigoare la expirarea a şase luni de la data publicării, iar pentru cazurile de accident de autovehicul cu implicarea autovehiculelor ai căror proprietari sau utilizatori deţin certificatul de asigurare „Carte Verde” - la expirarea a 24 de luni de la data publicării.
 
Proiectul a fost susţinut, în lectură finală, de către 73 de deputaţi din cei prezenţi la şedinţă.
Similare
RECOMANDĂRI