ACTUALITATE

Aproape 850 de milioane de euro a investit până acum UE în R. Moldova prin intermediul Băncii Europene de Investiţii

Aproape 850 de milioane de euro a investit până acum Uniunea Europeană în Republica Moldova prin intermediul Băncii Europene de Investiţii. Datorită acestei susţineri financiare s-au dezvoltat întreprinderile mici şi mijlocii, educaţia agricolă şi cercetarea, au fost diversificate sursele de energie şi renovate sistemele de alimentare cu apă potabilă.

Uniunea Europeană continuă să ofere sprijin constant Republicii Moldova. O demonstrează şi datele statistice. Finanţările depăşesc suma totală de 849 de milioane de euro. În calitate de bancă a Uniunii Europene, BEI finanţează proiecte în domeniul infrastructurii care îmbunătăţesc conexiunea cu blocul comunitar. În acest fel, apar permanent noi oportunităţi comerciale şi sunt încurajate investiţiile în Republica Moldova.

FINANŢĂRILE BEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
TRANSPORT                          340 milioane de euro
IMM-URI                                  275 milioane de euro
SECTORUL ENERGETIC       149 milioane de euro
APĂ ŞI SALUBRITATE            69 milioane de euro
EDUCAŢIE ŞI CERCETARE   16 milioane de euro

40 la sută din valoarea totală a investiţiilor BEI în Republica Moldova au fost făcute în domeniul transportului şi în infrastructura drumurilor. Au fost reabilitate unele porţiuni ale drumurilor naţionale, inclusiv pista Aeroportului Chişinău şi au fost extinse terminalele. Republica Moldova a beneficiat de finanţare şi pentru achiziţionarea a 90 de troleibuze noi.

Sectorului energetic a primit 18 la sută din finanţarea totală a BEI. Au fost diversificate sursele de energie prin susţinerea proiectului de construcţie a gazoductul Ungheni-Chişinău de 120 de kilometri şi a unei noi linii electrice de 400 de kilovaţi pe traseul Vulcăneşti-Chişinău.

Pentru apă şi salubritate au fost oferite aproape 70 de milioane de euro, iar pentru educaţie şi cercetare 16 milioane de euro.

Şi agricultorii din Republica Moldova au primit susţinere pentru dezvoltarea afacerilor rurale şi creşterea competitivităţii acestora.

Din 2016 şi până în prezent, prin linia de creditare Livada Moldovei au fost acordate împrumuturi în valoare de 51 de milioane de euro pentru dezvoltarea şi restructurarea întregului lanţ valoric al sectorului horticol şi susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Totodată, în urma finanţărilor din cadrul programului de restructurare a sectorului vitivinicol Filière du Vin, exporturile de vin îmbuteliat către ţările UE şi alte pieţe au crescut semnificativ. Volumul total de vinuri exportate în sticle s-a majorat de la 35 de milioane de litri, în 2015, la 46 de milioane de litri în 2019, cu o valoare de export care a crescut de la 1220 de milioane de lei la 1774 de milioane de lei.

VOLUMUL DE VINURI EXPORTATE
2015      35 de milioane de litri

2019      46 de milioane de litri


Creşterea exporturilor se datorează implementării Acordului de Liber Schimb care urmăreşte eliminarea graduală a taxelor vamale de import şi export. În calitate de bancă a Uniunii Europene, BEI a fost unul dintre principalii actori care au sprijinit Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE, precum şi Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Uniunea Europeană este primul partener comercial al Republicii Moldova şi primul investitor. În prezent, aproximativ 70 la sută din exporturi sunt direcţionate spre UE, iar importurile reprezintă aproape 50 la sută.