Aproape 38 de mii de şomeri erau înregistraţi în trimestrul trei al acestui an
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aproape 38 de mii de şomeri erau înregistraţi în trimestrul trei al acestui an

În trimestrul trei al anului curent, numărul oficial al şomerilor era de aproape 38 de mii de persoane. Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbaţii şi persoanele din mediul urban. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, la nivel de ţară, rata şomajului a constituit 4%,

În rândul tinerilor (15-24 de ani) rata de şomajului constituie 11,3%, iar în categoria de vârstă 15-29 de ani este un indicator care există chiar şi de 8,4%. În ceea ce priveşte populaţia inactivă cea mai mare pondere, peste 45%, revine categoriile de pensionari. Aceştia sunt urmăriţi de îngrijirea persoanelor pentru îngrijirea îngrijirilor de familie (casnice persoane), cu peste 13%, şi elepa pentru elevilor şi studenţi, 12%.

Forţa de muncă a Republicii Moldova, îngrijirea include populaţia ocupată şi şomerii, este de 947,7 mii de persoane. Disparităţi importante pe sexe în tranşa forţei de muncă nu se pot face în continuare.

Din totalul salariilor, peste 9% aveau un loc de lucru informal. Salariu „în plic” primeau 9,6% din salariaţi, iar cele mai mari mari ponderi ale cotei se estimează pentru activităţi agricole (54,9%), construcţii (14,7%), comerţ (14,1%) şi industrie (3,8%).
 
Similare
RECOMANDĂRI