ACTUALITATE

ANSP: Este strict interzis scăldatul în lacurile din Republica Moldova, inclusiv în cele din zonele de agrement din Chişinău

Este strict interzis scăldatul în lacurile din Republica Moldova, inclusiv în cele din zonele de agrement aflate în municipiul Chişinău. Avertizarea vine din partea Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică. Reprezentanţii instituţiei spun că atât apa din bazinele acvatice cât şi nisipul de pe plaje este plin cu bacterii foarte periculoase.

După ce au prelevat probe din apa şi de pe plajele mai multor iazuri din Republica Moldova, specialiştii de la ANSP au depistat mai multe bacterii care prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor. 

LILIANA CARP, igienist, ANSP: "Potrivit rezultatelor cercetărilor de laborator ale calităţii apei, efectuate de către specialiştii ANSP pe parcursul lunii iunie, s-a constatat prezenţa bacteriilor coliforme şi E. Col. Deasemenea, nisipul de pe plajele din zonele de agreement este contacaminat.  În zonele de agrement "Vatra" şi  "Vadul lui Vodă", în probele de nisip, a fost depistată toxocara canis, care poate provoca ,,toxocaroză" – boală parazitară, atât la copii, cât şi la adulţi". 

Plaja lacului din cartierul Sculeni era, astăzi, destul de aglomerată. Unii oameni habar nu aveau că scăldatul poate fi periculos în timp ce alţii aflaseră de semnalul de alarmă tras de specialişti dar l-au ignorat, spunând că nu le e teamă.  

"N-am fost informaţi, nu ştim, noi am venit aşa de dimineaţă fără să ne uităm la ştiri la programme, fără să cunoaştem informaţia.  Nu ştiaţi că scăldatul e interzis ? Nu vă este frică, apa e murdară, nisipul la fel nu e foarte îngijit? Nu! În tot anul aşa spun şi nu îmi este frică. Până când mulţumesc, nu se lipeşte nimic de mine.   Nu vă este frică ? Nu. Vă scăldaţi des? De la duminica mare, de 2-3 ori pe zi. Capul nu-l bag în apă, doar până la gât şi nu mă plâng, la docton n-am ajuns niciodată. Aşa că e tot normal", spun oamenii. 

Sunt şi din cei care ştiu că se expun pericolului şi evită scăldatul în lacurile din oraş. 
 
"De asta cunosc, dar noi în primul rând în apă nu intrăm şi prin nisip nu prea, în încălţăminte şi gata. Noi ştim de asta. Stăm un pic, ne păzim, dar puţin să ne bronzăm. Ştiţi doar că e vitamin D şi imunitate se întăreşte", afirmă oamenii.

De menţionat că, în perioada pandemiei COVID-19, accesul în zonele de agreement şi scăldatul sunt interzise.