ACTUALITATE

ANSA a prelevat peste 80 de probe de produse lactate pentru a verifica indicii de calitate

Subiectul lactatelor fără lapte a fost şi astăzi în atenţia autorităţilor. La Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor au venit mai toţi responsabilii din domeniu. Cei care au efectuat testele de laborator se ţin pe poziţii şi spun că da, unele lactate conţin grăsimi vegetale peste norma legală. De cealaltă parte, companiile producătoare dezmint afirmaţiile. ANSA a prelevat peste 80 de probe pentru a stabili adevărul.

Cam aşa au decurs cele două ore de discuţii pe marginea subiectului ,,lactatelor fără lapte''. Fiecare a încercat să-şi facă dreptate. Testele care au arătat că lactatele ar avea mai multe grăsimi vegetale au fost efectuate într-un laborator de la Centrul de Metrologie Aplicată şi Certificare. Specialiştii spun că au respectat toate normele de verificare. Admit însă că rezultatele ar putea fi influenţate de materia primă sau de anumite erori în tehnologia de producţie.

În total, au fost examinate 126 de produse autohtone, dar şi de import, cumpărate în perioada septembrie - noiembrie 2017. Rezultatele arătă că un sfert dintre acestea nu au indicii de calitate necesari, iar lider la conţinutul de grăsimi străine ar fi compania JLC. Responsabilii de la Asociaţia Producătorilor de Lapte sunt indignaţi de situaţie şi spun că este de fapt o campanie denigratoare.

Pentru a face lumină în acest caz, ANSA a prelevat peste 80 de probe de la producătorii care ar avea abateri şi într-o săptămâna urmează să aflăm dacă laptele care ajunge pe mesele noastre conţine sau nu grăsimi vegetale.

Chiar şi aşa, amenda nu îi prea sperie pe producători. Doar 15 mii de lei, cu posibilitatea de a achita doar jumătate în 24 de ore. Statisticile arată că anual, cetăţenii Republicii Moldova consumă 250 de mii de tone de lapte.