ACTUALITATE

ANRE se arată din nou cu mâinile legate şi spune că petrolul s-a scumpit din cauza creşterii preţurilor pe piaţa internaţională

post-img

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu o nouă reacţie, după ce astăzi produsele petroliere s-au scumpit din nou carburanţii, la o săptămână de la ultima majorare. ANRE se declară, din nou, cu mâinile legale, şi spune că scumpirile pe piaţa locală au loc din cauza creşterii preţurilor pe pieţele internaţionale. Asta deşi experţii au declarat de mai multe ori, că pe parcursul anului 2020, când preţul petrolului pe pieţele internaţionale era unul scăzut, petroliştii din Republica Moldova nu au recurs la ieftiniri.

„În prezent, fluctuaţiile pe pieţele şi bursele internaţionale atestă o creştere continuă a preţurilor la petrol şi produsele petroliere derivate, fapt care influenţează conjunctura preţurilor de pe piaţa internă. Spre regretul nostru, această situaţie este pe larg utilizată de diverse forţe politice care deseori interpretează tendenţios şi speculativ atribuţiile şi capacităţile de intervenţie ale ANRE”, se spune într-un comunicat al instituţiei.

ANRE aminteşte că, conform legii, „preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat se stabilesc şi se modifică numai reieşind din consumurile şi cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, care nu depăşeşte 10%”.

ANRE reiterează că, în conformitate cu cadrul legal în vigoare, nu dispune de competenţe şi atribuţii care ar permite Agenţiei să intervină direct în procesul de formare a preţurilor la produsele petroliere, care se stabilesc de către fiecare companie în parte, în baza principiilor de piaţă.

De asemenea, ANRE pasează responsabilitatea pe Consiliul Concurenţei: „Orice situaţie de monopol sau poziţie dominantă pe o anumită piaţă poate fi subiect de investigare de către Consiliul Concurenţei – organ abilitat prin lege cu competenţele de rigoare. ANRE a prezentat instituţiei respective toate informaţiile disponibile despre procesele ce au loc pe piaţa produselor petroliere”.

Pentru îmbunătăţirea cadrului juridic în domeniu, ANRE declară că a transmis în adresa Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei un şir de propuneri de modificare şi completare a legislaţiei sectoriale în vederea reglementării modului de formare a preţurilor la produsele petroliere pe piaţa internă.

Amintim că, săptămâna trecută, ANRE a publicat o analiză a pieţei, în care recunoaşte că în 2020, preţul mediu de comercializare a produselor petroliere nu a avut o evoluţie simetrică în raport cu preţul de import. 

„O​​​​​peratorii nu întotdeauna au operat scăderile de preţuri proporţional tendinţelor de ieftinire a produselor la bursele internaţionale. Astfel, la benzina A95, în luna mai diferenţa dintre eventualul preţ plafon al ANRE şi preţul mediu efectiv de comercializare urma să fie de 2,84 lei (incl. TVA), iar preţul maximal afişat la panourile staţiilor de alimentare urma să fie mai mic cu 3,16 lei (incl. TVA)”, se spune în analiza ANRE.