Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ANRE a majorat din nou preţul plafon la carburanţii de bază

Azi, benzina şi motorina s-au scumpit din nou după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat preţul plafon la carburanţii de bază. Preţurile la pompă au crescut pentru a 10 oară din luna august, de când ANRE stabileşte preţul maxim cu care pot fi vânduţi carburanţii. Agenţia susţine că preţurile plafon sunt calculate în funcţie de valoarea petrolului pe piaţa internaţională.

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA: „Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit preţul-plafon pentru un litrul de benzina A95 la 20,98 bani, cu şase bani mai mult. Pentru un litru de motorină şoferii trebuie să achite 16,81 de bani, cu şapte bani mai mult”.

În ultimele două săptămâni, preţul unui litru de benzină a crescut cu aproape un leu, iar un litru de motorină s-a scumpit cu peste 50 de bani.

Din luna august, ANRE stabileşte zilnic preţurile plafon la carburanţii de bază. Unii analişti economici consideră însă că nu e cea mai bună metodă de a ţine preţurile în frâu.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Operatorii nu sunt interesaţi să eficientizeze ativitatea să vândă combustibil la preţ mai mic, decât plafonul stabilit de ANRE Cred că totuşi trebuia de menţinut modalitatea care a existat până acum şi anume să facă referinţă la preţurile de import. Dacă un agent economic a importat două sptămâni în urmă şi încă nu l-a comercializat, de ce să mărească preţul”.

Din luna august, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică stabileşte preţurile plafon la carburanţi în funcţie de mai mulţi factori precum valoarea petrolului pe piaţa internaţională sau evoluţia cotaţiilor valutare.

ANRE a micşorat cu 3 bani pentru mâine preţul plafon al unui litru de benzină şi l-a mărit cu un ban pe cel al unui litru de motorină. Astfel, un litru de benzină se va vinde cu cel mult 20 de lei şi 95 bani, iar unul de motorină –  cu maximum 16 lei şi 82 de bani.
Similare
RECOMANDĂRI