ANI: Candidaţii la alegeri nu mai au nevoie de certificate de integritate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ANI: Candidaţii la alegeri nu mai au nevoie de certificate de integritate

Persoanele fizice care intenţionează să candideze pentru ocuparea funcţiilor publice eligibile nu vor mai fi nevoite să solicite certificat de integritate pentru a se înregistra în cadrul unui scrutin electoral. Acest document va fi înlocuit cu declaraţia pe propria răspundere privind inexistenţa restricţiilor legale/judecătoreşti de a candida sau ocupa funcţii publice, inexistenţa actelor de constatare rămase definitive referitoare la regimul declarării averilor şi intereselor personale, la stările de incompatibilitate şi la confiscarea averii nejustificate.

Modificările respective au intrat în vigoare la 17 august curent, fiind conţinute în Legea nr. 113 din 15.08.2019 pentru modificarea unor acte legislative (Monitorul Oficial nr. 260, art. 361 din 17.08.2019).

Prin aceasta, au fost operate o serie de modificări în Codul electoral nr. 1381/1997, una dintre ele fiind înlocuirea certificatului de integritate, eliberat de Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), cu declaraţia pe proprie răspundere (art. 49 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 113 din 15.08.2019).

În acest context, ANI informează despre sistarea procedurii de eliberare a certificatelor de integritate către persoanele fizice care intenţionează să candideze la alegeri. Acesta va fi eliberat însă în continuare, la solicitarea angajatorului, în cazul persoanelor care se angajează prin concurs într-o instituţie publică.

Potrivit estimărilor Autorităţii Naţionale de Integritate, la alegerile locale din 20 octombrie urmau să fie eliberate în jur de 60 de mii de certificate de integritate.

Similare
RECOMANDĂRI