ANI a solicitat CSM sancţionarea a patru judecători
Vizualizari:

ANI a solicitat CSM sancţionarea a patru judecători

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) despre unele abateri de la lege comise de către patru judecători. Este vorba despre un judecător de la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana şi alţi trei magistraţi de la Curtea de Apel Chişinău.

Potrivit sesizării, judecătorii vizaţi au respins contestaţia ANI împotriva ordonanţelor a doi procurori, care au refuzat să iniţieze o cauză penală pe aspectul îmbogăţirii ilicite pe numele fostului  şef – adjunct al Secţiei urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Centru al Direcţiei de Poliţie Chişinău a Inspectoratului General de Poliţie al MAI.  

În august 2020, ANI a constatat avere nejustificată în mărime de 2,6 milioane de lei pe numele subiectului şi bănuiala rezonabilă de îmbogăţire ilicită.  Inspectorul de integritate a sesizat Procuratura pe faptul de îmbogăţire ilicită, iar ANI a înaintat acţiunea civilă în vederea confiscării averii nejustificate. Ulterior, procurorii au refuzat, prin emiterea unor ordonanţe,  iniţierea unei cauze penale pe aspectul îmbogăţirii ilicite. Însă, ANI a insistat şi a contestat în instanţa de judecată deciziile celor doi procurori.

La 16 iulie 2021, Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana a respins plângerea ANI împotriva ordonanţelor de refuz. Ulterior, la 13 august 2021, Colegiul Penal al Curţii de Apel Chişinău a respins recursul ANI şi au menţinut hotărârea Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana.

Motivul refuzurilor invocate de judecători se referă la faptul că – ”ANI nu are dreptul de a contesta actele emise de organele de urmărire penale”. Mai exact, judecătorii, fără a examina argumentele prezentate de ANI, s-au limitat să se expună doar pe aspecte de procedură.

În acest mod, a fost comisă o eroare de drept de către judecătorul de instrucţie din cadrul Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana şi de completul de judecători ai Curţii de Apel Chişinău, atribuind Autorităţii competenţa de constatare a infracţiunii, prin prisma Codului de procedură penală, modificat prin Legea nr.244/2020 pentru modificarea unor acte normative.

Or, în decembrie 2020 de către Înalta Curte Constituţională au suspendate modificările şi completările introduce în Cod prin legea sus citată, respectiv acestea nu produc efecte juridice şi nu trebuiau considerate de către magistraţi.

ANI îşi exprimă regretul vizavi de acţiunile intreprinse de cei patru judecători şi solicită Consiliului Superior al Magistraturii să examineze faptele descrise în vederea aplicării răspunderii disciplinare pe numele acestora. Considerăm că  cei patru judecători, în mod intenţionat, au făcut trimiteri la prevederi suspendate şi au atribuit Autorităţii un rol eronat.

Similare
RECOMANDĂRI