ACTUALITATE

Angela Paraschiv: „Tulpina Delta este mai contagioasă cu 60% decât varianta Alpha. Vaccinarea este cea mai eficientă măsură de protecţie”

post-img

Republica Moldova înregistrează o rată de vaccinare de 16,4%, ceea ce înseamnă un număr total de 973.797 de doze administrate la nivel naţional. Datele au fost prezentate în cadrul conferinţei săptămânale. Experţii în epidemiologie atenţionează populaţia generală despre necesitatea respectării măsurilor de protecţie şi vaccinarea împotriva COVID-19, în contextul în care a fost confirmată prezenţa tulpinei Delta în Republica Moldova.

Potrivit ultimelor studii internaţionale, varianta Delta a virusului Sars-Cov-2 e mai contagioasă şi provoacă forme grave de boală. 

„Varianta Delta e mai contagioasă cu 60% decât varianta Alpha. Şi nu e vorba doar de transmiterea rapidă, dar şi de dezvoltarea formelor grave. Astfel, îndemnăm populaţia să respecte în continuare măsurile de protecţie şi să se vaccineze. De altfel, un studiu din China a demonstrat că perioada de incubaţie în cazul tulpinei Delta este de 3 – 4 zile comparativ cu 6 -7 zile în cazul celorlalte tulpini, iar încărcatura virală e de 1.200 de ori mai mare”,  a declarat şefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

Până în prezent, 86 % din lucrătorii medicali au fost vaccinaţi împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora. În acelaşi timp, la nivel naţional, au fost raportate 1.447 reacţii adverse, dintre care 93% cu forme uşoare, 6,9% cu forme moderate. Din numărul total de persoane vaccinate, 47% sunt femei şi 53% sunt bărbaţi. 

Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în mun. Chişinău – 24,2%, Orhei şi Dubăsari – 17,9%. Cea mai redusă rată de vaccinare se înregistrează în raioanele Taraclia, Briceni şi UTA Găgăuzia, 8,6% – 11,3%. La fel, o rată mică se numără în rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani. 

Republica Moldova a recepţionat 1.348.710 de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md