ACTUALITATE

Andrei Spînu anunţă când se va încheia starea de urgenţă în sectorul gazelor naturale din R. Moldova

post-img

Guvernul nu intenţionează să ceară Parlamentului ridicarea stării de urgenţă, instituită la 22 octombrie. Vicepremierul Andrei Spînu spune că starea de urgenţă va fi menţinută, cel mai probabil, până pe 20 noiembrie, întrucât este necesară luarea unor decizii de ordin economic şi juridic. Potrivit oficialului, Comisia pentru Situaţii Excepţionale urmează să aprobe realocarea în bugetul de stat a banilor rămaşi Energocom-ului în urma procurării gazului din surse alternative, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că starea de urgenţă aprobată de Parlament nu reprezintă un regim care limitează drepturile sau libertăţile cetăţenilor, iar instituirea ei a fost necesară pentru a simplifica procedura de alocare a banilor din bugetul de stat pentru procurarea gazului din surse alternative şi pentru a reduce perioada licitaţiilor.

„Starea de urgenţă va fi încheiată, cel mai probabil, la 20 noiembrie, pentru că până atunci a fost solicitată. Starea de urgenţă a fost necesară pentru asigurarea unor proceduri bugetare, să putem aloca bani mai repede decât i-am fi alocat fără această stare de urgenţă. Este pentru prima dată în istoria ţării când am cumpărat un volum atât de mare de gaz din surse alternative, de la companii din Polonia, Ucraina, Elveţia. Deja am acumulat o experienţă în acest sens care trebuie valorificată pe viitor”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Oficialul argumentează decizia menţinerii stării de urgenţă prin necesitatea de a aproba realocări de fonduri sau de a abroga unele decizii luate anterior.

„La moment, livrările de gaz de la Gazprom sunt suficiente ca să acopere atât necesităţile malului drept, cât şi cele ale malului stâng. Licitaţii suplimentare în perioada următoare nu se vor face, dar este necesar de a menţine starea de urgenţă. De exemplu, şi astăzi a avut loc şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale pentru abrogarea unor decizii luate anterior, pentru că ele nu mai sunt relevante. De exemplu, ca Termoelectrica să treacă pe păcură. De acest lucru nu mai avem nevoie şi în următoarele zile Termoelectrica va trece pe gaz. Trebuie să vedem câtă păcură a fost consumată în această perioadă şi ce cantitate va trebui să cumpărăm pentru a suplini rezerva de stat. Din banii alocaţi Energocom-ului au fost cheltuite peste 300 de milioane de lei, ceilalţi bani se vor întoarce în bugetul de stat”, a mai spus vicepremierul Andrei Spînu.

Starea de urgenţă a fost instituită la 22 octombrie de către Parlament la solicitarea Guvernului pentru o perioadă de 30 de zile. Astfel, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a obţinut prerogativa de a aproba eliberarea a 16,500 tone de păcură din rezerva de stat. De asemenea, companiei Energocom i-a fost alocată suma de 1,7 miliarde de lei din bugetul de stat pentru procurarea gazelor naturale la preţul de piaţă.