ACTUALITATE

Anatol Ţăranu: În Parlamentul Republicii Moldova este nevoie de o fracţiune unionistă asumată

post-img

 În Parlamentul Republicii Moldova este nevoie de fracţiuni parlamentare unioniste, care să formuleze programe unioniste, româneşti. Abia atunci, situaţia din Republica Moldova se va putea schimba şi nu va putea fi rezolvată una din problemele de bază: criza identitară. De această părere este analistul politic Anatol Ţăranu, invitat în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.

Anatol Ţăranu declară că, fără voturile unioniştilor, partidele pro- europene nu vor putea obţine o majoritate parlamentară. „Rezerva de aur a partidei pro- europene se găseşte pe dreapta. Dacă acolo nu va fi o mobilizare totală, partea pro europeană nu va obţine un câştig în următoarele alegeri”, spune analistul.
 
„Atâta timp cât în Parlamentul R. Moldova nu va exista o fracţiune asumată unionist, care a venit acolo nu pe nişte programe politice diluate, ci pe un program românesc conturat asumat... Fără o asemenea fracţiune, Parlamentul va produce dintotdeauna guverne şi guvernări care nu se vor preocupa de identitatea acestui stat. Dacă vom continua să mergem pe nişte formule foarte diluate, Republica Moldova niciodată nu va ieşi din criză. Coagularea segmentului unionist este vital pentru R. Moldova”.

De asemenea, Anatol Ţăranu declară că unioniştii trebuie să lupte să ajungă şi în Guvern: „Închipuiţi-vă că la Ministerul Culturii, la Ministerul Educaţiei, vine un ministru cu viziuni unionist asumate şi care a fost votat pentru aceste viziuni. De ce ar trebui sa te baţi pentru ministerul transporturilor, cum au făcut unioniştii în trecut, pe când problema principal este cu totul în altă direcţie, acolo unde te lupţi pentru minţile oamenilor nemijlocit”.
 
Totuşi, analistul spune că partidele unioniste din Republica Moldova  dau dovadă că nu sunt capabile să organizeze acest segment. Tocmai de aceea, soluţia pe care o propune este crearea unei liste naţionale a unioniştilor, în care să fie implicaţi nu neapărat liderii partidelor unioniştii, ci inclusiv intelectualii.

„Este nevoie de o listă naţională, de aşezat toţi la o masa, să găsim formula prin care va fi formată această listă naţională a unioniştilor, o listă care nu va fi formată din lideri de partid”.