ACTUALITATE

Analiză. Ce înseamnă pentru Rusia şi UE noul birou NATO din Republica Moldova?

post-img

Portalul paneuropean de ştiri Euronews scrie despre mult aşteptata deschidere a Biroului de Legătură al NATO de la Chişinău care a polarizat societatea din Republica Moldova, generând dezbateri aprinse privind direcţia în care se îndreaptă ţara. „Să nu uităm că Republica Moldova este terenul unde se duce războiul informaţiilor între NATO şi Rusia, ceea ce relevă neîncredere reciprocă şi confruntare între cele două părţi,” scrie Euronews.

Mult aşteptatul birou îşi deschide porţile

Pe 8 decembrie, Guvernul Republicii Moldova, ţară est-europeană cu 3 milioane de locuitori, localizată între România şi Ucraina, a deschis biroul NATO de la Chişinău. Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Rose Gottemoeller şi premierul moldovean, Pavel Filip, au participat la deschiderea biroului, amânată de mai bine de doi ani. "Biroul ar fi trebuit deschis în 2015, dar din cauza instabilităţii politice şi pentru că au fost unele amânări de ordin tehnic, biroul este inaugurat în decembrie 2017. Amânarea a generat speculaţii că Guvernul de la Chişinău nu ar dori deschiderea biroului", a declarat pentru EURONEWS analistul politic moldovean Mihai Popşoi. Recentele sondaje de opinie relevă că moldovenii nu prea sprijină aderarea Republicii Moldova la structurile NATO, numai 15,9% dintre respondenţi fiind de acord cu ideea aderării. Acesta este şi motivul pentru care politicienii moldoveni au evitat discuţiile publice privind strângerea legăturilor Republicii Moldova cu NATO. "În acelaşi timp, partidele pro-ruse au emis cele mai multe speculaţii, diseminând frică şi anxietate privind relaţiile dintre Republica Moldova şi NATO, chiar dacă ţara a beneficiat până acum în multe moduri de cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică", a mai spus Mihai Popşoi. Analistul moldovean a punctat, de asemenea, că Partidul Socialiştilor, formaţiune pro-rusă, a fost unul dintre cei mai vocali oponenţi ai înfiinţării Biroului de Legătură al NATO de la Chişinău, organizând numeroase proteste, dar fostul lider socialist şi actual preşedinte al ţării, Igor Dodon, a eşuat în încercarea de a împiedica deschiderea biroului. 

În timpul ceremoniei de inaugurare, Rose Gotemoeller şi-a exprimat speranţa că biroul va aduce beneficii Moldovei. "Biroul va creşte, de asemenea, transparenţa referitoare la ce înseamnă NATO, ce face NATO aici, în Republica Moldova. Sper că deschiderea biroului va stimula publicul în înţelegerea mai aprofundată a parteneriatului NATO-Republica Moldova", a declarat secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice. 

Cum va beneficia Republica Moldova de pe urma biroului NATO?

"Deschiderea în Republica Moldova a Biroului de Legătură al NATO reprezintă un pas pozitiv în direcţia întăririi unui parteneriat bun între Moldova şi NATO", a declarat Igor Munteanu, preşedintele Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul" (IDIS) din Republica Moldova, instituţie think-tank în domeniul bunei guvernări şi al descentralizării. "Mulţi cetăţeni moldoveni consideră că am beneficia mai mult de pe urma întăririi relaţiilor cu NATO decât de pe urma autoizolării. Moldova deţine o excelentă bază pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale cu NATO, ceea ce va permite ţării noastre să iniţieze multiple forme de angajament cooperativ cu Alianţa Nord-Atlantică, să demareze schimburi militare, precum şi diplomaţie populară, proiecte de decontaminare, proiecte de instruire şi alte activităţi educaţionale", a mai spus Igor Munteanu. 

Dar nu toată lumea în Republica Moldova se simte confortabil, în ciuda faptului că NATO sprijină în principal programe civile şi în ciuda asigurării că NATO respectă pe deplin neutralitatea, independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, aşa cum a subliniat-o şi Rose Gottemoeller la deschiderea biroului. Deşi a avut o întrevedere personală cu secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, preşedintele Igor Dodon şi-a exprimat pe pagina sa de Facebook îngrijorarea privind deschiderea biroului NATO la Chişinău. "Pripeala cu care acţionează guvernul moldovean în această chestiune conţine riscuri semnificative privind securitatea naţională a statului. Asemenea mişcări generate de guvern şi majoritatea parlamentară cu siguranţă nu sunt menite să întărească suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova", a declarat Igor Dodon. 

Leonid Litra, cercetător la centrul Noua Europă, think-tank cu sediul la Kiev, în Ucraina, a declarat că preşedintele moldovean utilizează obişnuita sa retorică politică. "Igor Dodon încearcă să obţină câteva puncte politice şi să consolideze astfel electoratul pro-rus, pentru că deschiderea Biroului de Legătură al NATO nu reprezintă nicio ameninţare la adresa securităţii Moldovei. Cu alte cuvinte, putem numi acest birou o ambasadă, pentru că o mulţime de diplomaţi vor lucra aici, toţi fiind personal civil. Nici nu cred, pe de altă parte, că ar fi o realizare extraordinară în ce priveşte relaţiile NATO-Republica Moldova. Igor Dodon spune că Biroul de Legătură al NATO expune Moldova la ameninţări de securitate, dar atunci de ce nu spune despre trupele ruseşti din Transnistria, care sunt o adevărată ameninţare la adresa securităţii din Moldova?", a declarat Leonid Litra. 

Vorbind despre ameninţările cu care se confruntă Republica Moldova, Igor Munteanu, de la IDIS, a recunoscut să singurul factor de necontestat este prezenţa trupelor ruse în Moldova, desfăşurate pe teritoriul Transnistriei, enclavă separatistă care s-a rupt de Moldova în 1992 şi a fost consistent susţinută de atunci de forţe militare ruse. "Trupele reprezintă o ameninţare directă şi majoră la adresa statului moldovean şi toate discuţiile despre misiunea trupelor regulate care conservă pacea în această regiune sunt pur speculative şi false. De fapt, Rusia încearcă să controleze Moldova ţinând sub control total enclava separatistă şi utilizând micul ei teritoriu ca bază de acţiune pentru vastele sale operaţiuni de colectare de informaţii şi campanii de dezinformare duse în interiorul statelor est-europene, România, Bulgaria şi, bineînţeles, Republica Moldova. Tot Rusia continuă să asigure amplu sprijin militar şi financiar separatiştilor din Transnistria. Acest lucru arată cât de mult respect are Kremlinul în relaţiile sale cu naţiunile şi statele mai mici", a mai spus Igor Munteanu. 

Ce câştigă Rusia?

Andrei Deviatkov, cercetător la Institutul de Economie, Academia Rusă de Ştiinţe de la Moscova, afirmă că exită un motiv diferit pentru deschiderea Biroului de Legătură al NATO la Chişinău. "Principalul scop al NATO este să întărească în continuare graniţele sale, în contextul unei confruntări cu Rusia, care ar putea avea loc în principal în estul Europei. Din acest motiv, nu este o coincidenţă faptul că NATO a anunţat în septembrie 2014 un program special de îmbunătăţire a potenţialului militar al Republicii Moldova (precum şi al Georgiei şi Iordaniei), când întregul Occident era şocat de evenimentele din Ucraina. Este important ca NATO să mărească eficienţa militară a armatei moldovene, care a decăzut constant de la colapsul Uniunii Sovietice şi să asigure compatibilitatea operaţională a armatei moldovene cu trupele din statele NATO. Biroul NATO de la Chişinău va coordona consilierea şi sprijinul organizaţional pentru modernizarea armatei moldovene", a declarat Andrei Deviatkov pentru Euronews. Cercetătorul rus a mai spus: "Al doilea motiv pentru care NATO îşi măreşte prezenţa în Moldova este posibilitatea, chiar dacă ipotetică, a unei conflagraţii generate de conflictul din Transnistria. Alianţa Nord-Atlantică este preocupată de nepredictibilitatea proceselor care au loc în această regiune şi nu atât de mult din cauza Moscovei, ci mai ales din cauza retoricii şi a acţiunilor Kievului şi Chişinăului".

Este neutralitatea o opţiune pentru Moldova?

Din punct de vedere constituţional, Republica Molova este neutră, dar strângerea parteneriatului cu NATO ridică întrebări despre direcţia în care se îndreaptă Moldova. "În mod oficial, statutul de neutralitate nu este afectat prin deschiderea Biroului de Legătură al NATO. Ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice nu îşi desfăşoară trupele sau personalul militar pe teritoriul Moldovei şi nici nu sunt angajate în livrări de arme. Cu toate acestea, Alianţa atrage pur şi simplu statele neutre în interiorul orbitei sale prin coordonarea de exerciţii comune, prin diseminarea standardelor sale militare, schimbul de informaţii militare şi promovarea activă a unei imagini pozitive a NATO. Asta este o politică 'isteaţă' care nu reprezintă o provocare militară pentru nicio ţară, în special pentru Rusia", a subliniat Andrei Deviatkov. Analistul moldovean Mihai Popşoi are, însă, o poziţie diferită. "NATO are o cooperare fructuoasă cu alte state europene neutre, cum ar fi Austria, Suedia şi Finlanda. Propaganda rusă diseminată de forţele pro-ruse din Moldova amestecă biroul NATO cu neutralitatea, iar cele două subiecte sunt separate şi nu pot fi asociate", afirmă Mihai Popşoi. Igor Munteanu este, de asemenea, încrezător că parteneriatul cu NATO nu va duce la confruntări viitoare. "Moldova este prin Constituţie un stat neutru. Noi nu luptăm să cucerim teritorii străine şi singurul nostru obiectiv este acela de a construi viitorul prosper pe care cetăţenii noştri îl merită, bazat pe normele şi reglementările susţinute prin Constituţia noastră din 1994, acordată total la legile internaţionale. Am putea discuta despre cum se face că astfel de obiective ar putea să sune provocator la adresa cuiva care, având ciocanul în mâna sa, nu vede în jur decât cuie", a subliniat Igor Munteanu. 

Ce înseamnă biroul NATO de la Chişinău pentru Uniunea Europeană?

Toţi experţii intervievaţi au fost de acord că apropierea relaţiilor NATO-Republica Moldova va avea infime efecte asupra relaţiilor UE-Republica Moldova şi ele nu contravin intereselor UE în regiune. "Bruxelles-ul şi Washingtonul cooperează deja îndeaproape pentru a promova reformele interne în statele partenere din est şi ele pot împărţi responsabilităţi în alte zone: UE ar putea avea grijă de securitatea energetică a Moldovei şi rezolvarea conflictului din