Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Analişti politici estimează că va urma o perioadă complicată pentru Maia Sandu în ceea ce priveşte colaborarea instituţiilor statului

Analiştii politici estimează că va urma o perioadă complicată pentru Maia Sandu în ceea ce priveşte colaborarea instituţiilor statului, în condiţiile în care Guvernul şi Parlamentul sunt dominate de socialiştii lui Igor Dodon. Experţii susţin că ar trebui declanşate alegeri parlamentare, pentru o nouă structură a legislativului, dar şi pentru o altă coaliţie de guvernare şi un guvern capabil să facă reforme. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei ediţii speciale la TVR Moldova.

Analiştii politici susţin că ar fi nevoie de alegeri anticipate, dar cel mai dificil va fi crearea unei majorităţi parlamentare integre.

ARMANG GOŞU, analist politic, România: „Cred că dizolvarea legislativului este unica soluţie. Tu nu poţi acum să reşapezi a câta oară nişte deputaţi care sunt şantajabili, bănuiţi de acte de corupţie. Eu cred că această despărţire de Plahotniuc trebuie să fie vizibilă, trebuie să fie foarte clară pentru toată lumea”.

ŞTEFAN GLIGOR, expert în politici publice, Republica Moldova: „Soluţia concretă este presiunea cetăţenilor şi a comunităţii internaţionale faţă de acest guvern falit şi faţă de parlament falit. Sub presiunea societăţii, acest parlament trebuie să adopte una din căile constituţionale prevăzute de Constituţie pentru dizolvarea parlamentului şi alegeri anticipate”.

Europarlamentarul Dragoş Tudorache susţine că urmează o perioadă grea din cauza unei eventuale dispute Preşedinţiei  - Parlament.

DRAGOŞ TUDORACHE, europarlamentar, raportor în Parlamentul European pentru Republica Moldova: „Va urma o perioadă dificilă din punct de vedere politic, o perioadă în care noul preşedinte Sandu va trebui să găsească o formă de a lucra cu acest parlament, de a lucra cu acest guvern, dacă va rămâne acest guvern în continuare. Va avea mult de lucru. Va trebui să dea dovadă de mult tact, multă răbdare. De capacitatea de a discuta cu forţele politice de pe scenă la acest moment”.
Similare
RECOMANDĂRI