ACTUALITATE

Analişti politici despre avertizarea Gazprom-ului către Chişinău: Ameninţări şi şantaj în plină criză mondială

Ameninţări şi şantaj în plină criză mondială. Aşa califică analiştii politici avertizarea Gazprom-ului către Chişinău de a face strict la termen plata integrală şi în avans pentru consumul de gaz. Experţii economici se arată îngrijoraţi de lipsa banilor disponibili în visteria statului, nu doar pentru această lună, dar şi pentru perioada următoare.

DMITRI PESKOV secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse: „Gazprom-ul are obligaţii contractuale în raport cu cei care cumpără gazul. Este indicată o anumită sumă, care trebuie să fie achitată şi, evident, Gazprom, în calitate de companie, trebuie să livreze marfa şi să primească în schimb bani. Compania nu-şi poate livra marfa cu titlul gratuit. Dacă gazul este livrat, acesta trebuie să fie achitat. Aici nu se oferă duble standarde pentru nimeni”.

Mesajul dur al secretarului de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse este interpretat de analiştii de la Chişinău drept unul cu puternic substrat politic şi nu economic.  

ION TĂBÂRŢĂ analist politic: „Este clar că aceasta datorie de 25 de milioane sau o anumită derogare, întârziere a datoriei la gazele naturale nu contează din punct de vedere a balanţei economice substanţial sau chiar nu contează pentru concernul Gazprom. Este clar că este vorba despre nişte presiuni politice, putem spune chiar şantaj. Se încearcă de a destabiliza situaţia în RM”.

Despre acest lucru a vorbit şi deputatul PAS, Radu Marian. El susţine că Gazprom şi-a schimat în mod clar atitudinea faţă de Republica Moldova. Anterior, concernul rus a închis ochii la datoriile acumulate de Chişinău.

RADU MARIAN, deputat PAS: „În perioada 2011-2015, Moldovagaz a acumulat peste 400 milioane dolari devieri negative (datorii, n.r.) şi Gazprom niciodată nu a transmis scrisori de ameninţare cu întreruperea livrărilor de gaze, aşa cum face acum. ... Gazprom, în loc să-şi ajute propria companie, (Moldovagaz, n.r.) a mers pe calea dură. Şi asta în condiţiile în care Republica Moldova avut o abordare extrem de rezonabilă şi respectuoasă cu partea rusă”.

Experţii în energetică salută decizia de azi a Guvernului de a cere Parlamentului instituirea stării de urgenţă. Acest lucru va oferi cadru legal de intervenţie, cu instrumentele de sprijin pentru situaţia actuală. Experţii mai cred că se vor găsi bani pentru plata actualelor datorii către Gazprom, dar problema este alta. Identificarea sumelor necesare pentru celelalte luni ale sezonului rece.

ION MUNTEANU expert în energetică: „Banii care sunt disponibili pentru compensaţii, cele 1,6 miliarde şi eventual cât urmează să mai fie rectificat bugetul pentru completarea sumei, vor acoperi acele plăţi – compensaţiile în avans, însă se ajunge în ultima lună cu consumul cel mai mare, de exemplu martie, când deja banii destinaţi pentru plata gazului au fost valorificaţi în scopul micşorării diferenţei şi acoperirii datoriilor curente şi va exista atunci problema că nu vor fi bani. Prin urmare, este necesar de pe acum de demarat procedura unui nou tarif”.

Cu o creştere a preţului la gazele naturale se confruntă şi România, iar autorităţile de la Bucureşti sunt în căutare de alternative. Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, a declarat că România va începe exploatarea de gaze din Marea Neagră.

VIRGIL POPESCU, ministrul Energiei, România: „România dacă ar fi avut gazele din Marea Neagră... eram complet independenţi, eram chiar un furnizor de gaze naturale, un furnizor regional de stabilitate energetică. În schimb, România mai are un perimetru şi acesta este aproape gata, acel perimetru unde face exploatarea Black Sea Oil & Gas. Am avut discuţii cu ei şi în cursul acestei primăveri va ieşi primul gaz din Marea Neagră, deci România va mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi care va veni din Marea Neagră. Asta va reduce şi mai mult dependenţa României de gazul rusesc”.

Ministrul Energiei din România a mai precizat că Romgaz va începe investiţiile şi la zăcământul de la Caragele din judeţul Buzău, de unde se vor extrage gaze, cel mai probabil, în 2023.