Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

An greu pentru agricultorii din Republica Moldova. Recolta de cereale la hectar este mult mai mică decât s-au aşteptat fermierii

An greu pentru agricultorii din Republica Moldova. Recolta de cereale la hectar este mult mai mică decât s-au aşteptat fermierii. În unele raioane din sudul ţării, s-au obţinut numai 400 de kilograme de grâu la hectar. Pe de altă parte, în nord, unii fermieri se mândresc cu o roadă bogată. Şi recolta de orz în acest an este mult sub aşteptări.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, spune că recoltarea cerealor este în toi, aşa că fermierii au reuşit să facă primele estimări ale producţiei din acest an. În sudul ţării sunt cele mai mici recolte.

ION PERJU, ministrul Agriculturii: "Avem gospodării din Basarabeasca, Cimişlia, Găguzia, Taraclia unde au obţinut 400-500 de kg de grâu la ha. Dar media este 1 tonă la ha. Partea de nord, Soroca avem 2,5 tone la ha ceea ce nu e rău, iar la Briceni chiar şi până la peste 3 tone. E îmbucurător că şi acest an avem întreprinderi agricole care au cultivat peste 6 tone la ha de grâu".

S-a încheiat recolta de orz şi veştile nu sunt deloc bune. S-au strâns aproximativ 70 mii tone, de două ori mai puţin decât anul trecut.

ION PERJU, ministrul Agriculturii: "Da vom avea destul orz pentru ţară, mai puţin pentru export. Rapiţa practic că a fost recoltată – 1,5 tone la ha. De pe 19 de mii hectare am strâns în total în jur de 30 mii tone. Rapiţa merge în total la export".

Specialiştii în agricultură spun că producţia modestă la culturile cerealiere este cauzată de secetă. Tot astăzi, premierul Ion Chicu a menţionat că agenţii economici care au avut pierderi din cauza ploilor sau secetei vor beneficia de ajutor de la stat. În acest sens, s-a alocat suma de 100 de milioane de lei. Banii vor fi repartizaţi fermierilor care sunt în pierdere.
 
Similare
RECOMANDĂRI