Amenzile aplicate în perioada stării de urgenţă instituite din cauza COVD-19, reduse. Un proiect a fost aprobat în cadrul Comisiei juridice
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Amenzile aplicate în perioada stării de urgenţă instituite din cauza COVD-19, reduse. Un proiect a fost aprobat în cadrul Comisiei juridice

Proiectul privind reducerea valorii amenzilor aplicate în perioada stării de urgenţă instituite din cauza COVD-19 a fost susţinut în unanimitate de către membrii Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi. Cel puţin asta spune deputatul Partidului „Acţiune şi Solidaritate”, Sergiu Litvinenco, pe pagina sa de Facebook.

„Fiind probabil conştienţi de hotărârea Curţi Constituţionale care va declara neconstituţionale prevederile legale în materie de amenzi oferite pe timp de pandemie, membrii Comisiei juridice (atât de la PSRM, cât şi de la PD) au susţinut proiectul de lege nr.261 pe care l-am înregistrat la 19 iunie 2020”, spune deputatul. 

Proiectul de lege prevede:

1) Micşorarea cuantumului amenzilor pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice. Dacă la moment acestea variază între 22500 şi 25000 de lei pentru persoanele fizice şi, respectiv, între 50000 şi 75000 de lei pentru persoanele juridice, noi propunem ca acestea să se încadreze între 2000 şi 5000 lei pentru persoanele fizice şi între 10000 şi 35000 de lei pentru persoanele juridice.

Dacă proiectul va fi votat, amenzile aplicate până la intrarea în vigoare a acesteia, dar asupra cărora sancţiunea aplicată nu este definitivă (de exemplu, a fost contestată de către contravenient) sau, deşi este definitivă, nu a fost încă achitată de contravenient, se vor calcula conform cuantumului prevăzut în această iniţiativă. Spre exemplu, o amendă aplicată în virtutea legii vechi în valoare de 22500 lei, ulterior amendamentelor propuse, va constitui 2000 lei.

2) Sancţionarea cu amenzi mai mari dacă persoana săvârşeşte aceeaşi faptă contravenţională în mod repetat. De exemplu, dacă persoana a încălcat normele pentru prima dată – va plăti amenda de 2000 de lei; pe când dacă aceeaşi faptă o comite din nou – cuantumul amenzii va constitui până la 25000 lei.

3) În proiect se concretizează că sancţiunile contravenţionale survin pentru nerespectarea măsurilor de sănătate publică stabilite de autorităţile competente: Dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova şi Hotărârile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică.

4) Se instituie obligaţia expresă ca Dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova şi Hotărârile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate publică să fie permanent actualizate (mai ales dacă survine modificarea lor). Asta este necesar pentru ca ele să fie înţelese şi aplicate mai uşor de către simplii cetăţeni.

Similare
RECOMANDĂRI