ACTUALITATE

Ambasadorul Ungariei la Chişinău: Vrem să împărtăşim experienţa noastră, dar fără a vă da indicaţii

post-img

Ambasadorul Ungariei la Chişinău, SANDOR SZABO a vorbit într-un interviu la TVR MDOLOVA despre relaţiile bilaterale dintre Chişinău şi Budapesta, dar şi despre proiectele comune.

TVRMOLDOVA -Vă mulţumesc, domnule ambasador că aţi venit în studioul TVR Moldova şi că ne-aţi acceptat invitaţia. Cum apreciaţi actuala stare a relaţiilor politice bilaterale dintre Ungaria şi Republica Moldova? Care sunt priorităţile-cheie din mandatul dumneavoastră în acest sens?

SANDOR SZABO - La acest subiect pot vorbi cu plăcere pentru că relaţiile politice dintre cele două state sunt foarte bune. Mă refer nu doar la relaţiile din prezent, dar şi la cele anterioare. Nu am avut vizite la nivel înalt în ultimul timp, dar asta nu înseamnă că relaţiile bilaterale nu sunt productive. Aş menţiona în primul rând, relaţiile bilaterale dintre cei doi miniştri de externe, Péter Szijjártó şi Tudor Ulianovschi. Acum câteva săptămâni, domnul Szijjártó a întreprins o vizită oficială în Republica Moldova. Este deja a treia vizită de când se află în această funcţie. În cadrul discuţiilor spunem permanent că avem resurse pentru a dezvolta cooperarea, şi desigur, după ce veţi avea un nou guvern - lucru care urmează să se producă sper foarte curând - vom putea dezvolta relaţiile noastre în continuare, poate nu doar la nivel de ministere, ci la un nivel şi mai înalt.  Şi desigur, în postura mea de ambasador, am sarcina să contribui la acest proces, să încurajez persoanele de la Budapesta şi Chişinău să întreprindă vizite reciproce pentru că experienţa noastră, a Ungariei de exemplu, privind integrarea europeană, poate fi foarte utilă şi benefică ţării dumneavoastră.  Vrem să împărtăşim experienţa noastră, dar fără a vă da indicaţii, fără a da lecţii conducerii, guvernului Republicii Moldova. Nu acesta este scopul nostru, pentru că cea mai mare parte a  deciziilor ţin de competenţa guvernului dumneavoastră. Desigur, ei (n.r. guvernanţii ) trebuie să decidă cum să meargă înainte spre Europa. Dar sunt profund convins că experienţa pe care am acumulat-o în aproape 15 ani, pentru că am devenit membri ai Uniunii Europene în 2004, este foarte utilă statului dumneavoastră.

TVRMOLDOVA  - Sper că vom profita de experienţa pe care ne-o oferă statul ungar şi sunt convins că şi oficialii noştri, de la diferite nivele, vor atrage atenţia şi vor învăţa din reuşitele dumneavoastră în parcursul european.

SANDOR SZABO - Integrarea europeană acum este o realitate pentru noi.

TVRMOLDOVA - Care este nivelul relaţiilor economice şi cel al comerţului dintre cele două state şi în ce mod potenţialul existent ar putea fi utilizat mai eficient din punctul dumneavoastră de vedere?

SANDOR SZABO - Sunt satisfăcut, dar totodată nu prea, de colaborarea noastră economică. De exemplu, înainte de a deveni ambasador în Republica Moldova am petrecut ultimii 6 ani în Georgia. Cu Georgia avem un flux al schimbului comercial anual de 60 de milioane de dolari. În cazul Republicii Moldova, acesta este aproape dublu. Deci, mai mult de 100 de milioane de dolari reprezintă valoarea exportului din Ungaria în Republica Moldova, dar din păcate, exportul Republicii Moldova în Ungaria valorează doar 9-10 milioane de dolari. E un dezechilibru din acest punct de vedere. Dar repet, dacă e să fac o comparaţie cu alte parteneriate est-europene, sunt satisfăcut. Asta nu înseamnă că nu putem avansa în această direcţie.

TVRMOLDOVA  - În ce mod?

SANDOR SZABO - În primul rând în domeniul agricol. Produse agricole, medicamente, anumite produse chimice din industria ungară ar avea un potenţial foarte bun, iar din ţara dumneavoastră am putea importa mobilă. Am fost surprins să aflu că mobila moldovenească este populară în Ungaria. Nu este prea scumpă, dar ştim că preţul este important pentu oameni. În curând, urmează să aibă loc o întâlnire a comisiilor pentru colaborare economică bilaterală, planificată la începutul lunii mai. Sper că ea va fi organizată de noul guvern al Republicii Moldova. Am stabilit deja data şi este o oportunitate pentru a decide în ce direcţie mergem mai departe. Îmi dau seama că vom avea noi membri în delegaţie şi vom împărtăşi experienţa noastră cu privire la următorii paşi pentru că 100 de milioane de euro nu reprezintă o limită. Suntem ferm convinşi că există destule resurse pentru a creşte volumul schimburilor comerciale.

TVRMOLDOVA  - Sper că întrunirea comisiei va avea un impact practic.

SANDOR SZABO - Va fi condusă de Iulia Costin, Secretar de Stat la Ministerul Economiei de la Chişinău  şi de cealaltă parte, de unul dintre vice-miniştrii de externe, - două doamne.

TVRMOLDOVA  - Ungaria stă foarte bine la capitolul investiţiilor străine directe. Cred că este unul dintre cei mai mari actori din Europa la acest capitol. Şi în domeniul industriei auto avem un exemplu unde politica de stat diferă. Ce lecţii ar putea învăţa Republica Moldova în acest sens, dacă ne referim la industria auto?

SANDOR SZABO - Vă mulţumesc că v-aţi referit la acest subiect. Ungurii sunt foarte mândri de faptul că investiţiile străine directe vin în ţară într-un ritm foarte dinamic. A fost un proces care a durat 27 de ani. Odată cu schimbarea sistemului în 1990, investiţiile străine directe au venit în Ungaria foarte dinamic. Asta se întâmplă şi în prezent. Aţi menţionat printre aceste investiţii foarte faimoase şi  industria auto.

TVRMOLDOVA  - Aveţi 4 fabrici, uzine.

SANDOR SZABO - Da, acum dacă nu greşesc, e vorba de Mercedes, BMW, Suzuki şi Opel, care asamblează maşini în Ungaria, în foarte multe oraşe, nu doar în capitală, şi desigur reprezintă o buna parte din exportul realizat de statul nostru.  Dacă nu greşesc, aproape 85% din exporturi merg spre statele Uniunii Europene. Exportul de maşini joacă un rol foarte important. Ce sfat aş putea da Republicii Moldova în acest context? Vorbind de state mici, -pentru că şi Ungaria, şi Republica Moldova sunt state mici, - o lecţie preţioasă în care cred profund este că fără asistenţă din exterior, fără cooperare economică nu poţi avansa. Deci, să inviţi investitori şi să atragi investiţii directe reprezintă un moment-cheie, unul crucial. Şi dacă aş da un sfat guvernului dumneavoastră, aş spune că este important ca în lunile, în anii care vin, să întreprindă măsuri pentru atragerea investiţiilor, nu doar în industria auto, desigur, ci în toate sectoarele cu potenţial din Republica Moldova.

TVRMOLDOVA  - Educaţia vocaţională este destul de dezvoltată în Ungaria. Aţi reuşit să educaţi oameni şi aveţi forţa de muncă necesară?

SANDOR SZABO - Muncitorii unguri sunt înalt apreciaţi şi acesta este un element foarte important pentru a-i atrage. Dacă muncitorii nu sunt chiar bine pregătiţi, atunci şi interesul investitorilor scade. Forţa de muncă nu trebuie să fie chiar scumpă, deşi cea ungară nu este foarte ieftină, dar atinge nivelul cuvenit. De asta zic că abilităţile şi formarea profesională sunt foarte importante. Şi acesta a fost un factor foarte important care a atras companii multinaţionale în ţara noastră.

TVRMOLDOVA - Este o informaţie utilă şi interesantă. Dar există posibiltăţi de a studia în Ungaria prin intermediul unor burse? Aţi putea colabora prin proiecte cultural-educaţionale?

SANDOR SZABO - Întotdeauna spunem că ne-am dori foarte mult să sprijinim Republica Moldova în orice domeniu. Posibilităţile noastre materiale şi financiare sunt foarte limitate. Activitatea donaţiilor nu este la cel mai înalt nivel, dar am întreprins anumiţi paşi în Republica Moldova. Un rol crucial îl joacă educaţia, resursele umane. Iar acum câţiva ani am introdus  o practică nouă, nu doar în raport cu Republica Moldova, dar şi cu alte state din întreaga lume, nu doar din Europa. În Africa, la fel în Asia. Invităm studenţi în Ungaria să-şi facă studiile în universităţile din capitală, dar şi din întreaga ţară în cadrul programului „Stipendium Hungaricum”. De exemplu, în acest an, cum s-a întâmplat şi în ultimii doi ani, 30 de persoane din Republica Moldova vor putea veni în luna septembrie să studieze la Budapesta. Anul trecut au fost în jur de 120 de candidaţi, iar 30 dintre cei selectaţi s-au stabilit deja acolo. Chiar în aceste săptămâini are loc procesul de selectare a unui nou grup de 30 de persoane care va veni în luna septembrie. Şi de această dată concurează peste  100 de persoane. Competenţa de a-i alege îi revine Ministerului Educaţiei de la Chişinău. Sper să reuşească să aleagă 30 de candidaţi dintre cei mai buni. Este un element important ce ţine de educaţie. Al doilea program vizează oraşul Bălţi. Un lector ungur predă deja al doilea an limba ungară studenţilor moldoveni. Anul trecut în grup erau 6-7 elevi, iar în acest an sunt deja 10. Creşte numărul celor interesaţi să studieze. Poate că unii dintre ei vor fi următorii aplicanţi pentru „Stipendium Hungaricum”. Asta pentru că este un avantaj să cunoşti limba pentru a intra în program. Desigur, până la un anumit nivel. Posbilităţile noastre sunt foarte limitate, dar facem ce putem mai bine. Cea mai bună investiţie este cea în resurse umane, în oameni.

TVRMOLDOVA  - Sunt absolut de acord. Planificaţi anumite evenimente culturale artistice, concerte, expoziţii?

SANDOR SZABO - Planuri avem permanent. Unicul obstacol în realizarea lor poate fi de ordin financiar, desigur.  Dar în fiecare an avem câteva evenimente. De exemplu, în acest an, în luna mai, planificăm o săptămână a fimului ungar. De Ziua Naţională a Ungariei, pe 23 octombrie, planificăm să invităm un mare pianist şi să dăm un mare concert aici. Avem relaţii foarte bune cu Autonomia Găgăuză. Şi în acest an planificăm un concert cu participarea unui ansamblu din Ungaria, care va prezenta şi dansul naţional unguresc. Sper că la sfârşitul lunii august vom fi pregătiţi pentru acest eveniment. Şi ultimul lucru, dar la fel de important. Ştiţi bine că în luna mai este marcată Ziua Europei în Republica Moldova. Anul acesta dacă nu greşesc va fi marcată pe 11 mai, iar Ungaria va fi şi ea prezentă.

TVRMOLDOVA  - Vă mulţumesc pentru prezenţă, domnule ambasador.

SANDOR SZABO - Şi eu vă mulţumesc pentru invitaţie. Urez succes postului dumneavoastră de televiziune!