ACTUALITATE

Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, a transmis un mesaj către Parlament. „Sunt gata să coopereze cu orice Guvern care vrea să îmbunătăţească viaţa”

post-img

În contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie, ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, a transmis redacţiei Ziarului de Gardă un articol de opinie în care adresează un mesaj noului Parlament. Ambasadorul subliniază combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, dar şi crearea transparentă a unui Guvern credibil:

„Alegerile parlamentare de luna trecută au fost un moment crucial în dezvoltarea democratică a Moldovei şi au permis cetăţenilor Moldovei să-şi facă vocea auzită. Acum când alegerile s-au încheiat şi parlamentul se află în sesiune, urmează munca cu adevărat dificilă: formarea unui guvern care să îmbunătăţească viaţa fiecărui cetăţean al Republicii Moldova. Statele Unite sunt gata să coopereze cu orice guvern care va fi format cu acest scop.

În următorii patru ani, noii lideri ai Republicii Moldova vor trebui să facă o alegere importantă: să lucreze împreună pentru binele poporului şi să-şi îndeplinească promisiunile, sau să sfideze încrederea publică pentru a-şi urma interesele private şi avansarea personală?

Pentru a soluţiona problemele cheie cu care se confruntă ţara şi pentru a conlucra cu partenerii internaţionali, Moldova trebuie să aibă un guvern credibil cu un parlament deplin funcţional. Prin urmare, îndemnăm la un proces de formare a guvernului cât mai transparent posibil. În plus, toate partidele ar trebui să se concentreze pe beneficiul public şi să lucreze pentru a obţine  încrederea poporului Moldovei şi a partenerilor internaţionali.

Cetăţenii Moldovei merită lideri angajaţi să lucreze pentru poporul care i-a ales şi pentru a îmbunătăţi oportunităţile economice pentru toţi. Statele Unite ale Americii aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu cei care sunt angajaţi să ajute poporul Moldovei să construiască un viitor mai luminos şi mai prosper.

După cum am spus foarte clar, Statele Unite au două priorităţi-cheie în relaţiile bilaterale dintre SUA şi Republica Moldova. Prima este de a promova dezvoltarea unor instituţii guvernamentale puternice – inclusiv mecanisme anti-corupţie mai puternice şi un sistem judiciar mai independent – care să funcţioneze pentru poporul Moldovei. A doua este de a consolida suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova şi de a-i permite să-şi continue calea europeană pe care a ales-o, menţinând în acelaşi timp relaţii constructive cu vecinii săi.

Cred că toţi cetăţenii Moldovei ştiu că ţara lor nu-şi poate atinge adevăratul potenţial fără o reformă serioasă, începând cu eliminarea corupţiei. Corupţia descurajează investiţiile străine şi antreprenoriatul, împiedică crearea noilor locuri de muncă şi îi împinge pe tinerii talentaţi să caute oportunităţi mai mari în străinătate. Crearea instituţiilor precum Centrul Naţional Anticorupţie, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, Autoritatea Naţională de Integritate şi Procuratura Anticorupţie sunt paşi importanţi, dar ele au nevoie de finanţare, angajaţi şi independenţă pentru a-şi îndeplini misiunea pe deplin. 

Reformele anti-corupţie importante sunt imposibile fără o justiţie puternică şi independentă, care să investigheze, să judece şi să pedepsească pe cei care încalcă legea, indiferent de averea şi puterea lor. Cetăţenii Moldovei merită un sistem judiciar care să trateze pe toţi în mod egal în baza legii. Aceasta înseamnă că autorităţile din Moldova, bazându-se pe progresele obţinute deja, ar trebui să continue perfecţionarea procesului relativ transparent de selecţie şi de instruire în cadrul sistemului judiciar prin disciplinarea mai dură şi eliminarea judecătorilor şi procurorilor corupţi. În sistemul judiciar nu este loc pentru cei cu integritate dubioasă sau etică profesională defectuoasă.

Imparţialitatea statului de drept pentru toţi cetăţenii creează un mediu în care putem coopera cu viitorul guvern şi societatea civilă pentru a ne concentra asupra problemelor sociale şi economice cheie care afectează toţi cetăţenii Moldovei – inclusiv ce ţine de investiţiile în educaţie, infrastructură şi oportunităţi solide şi durabile de angajare.

Instituţiile democratice independente vor susţine creşterea economică şi investiţiile şi vor spori rezistenţa Moldovei faţă de cei care vor să-i submineze suveranitatea. Reconfirmarea angajamentului faţă de valorile occidentale va promova, de asemenea, o societate independentă, liberă şi deschisă, în care oamenii sunt încurajaţi să-şi exprime părerile, să-i responsabilizeze pe oficialii pe care i-au ales, şi să-şi controleze viitorul. 

Statele Unite susţin dreptul Moldovei de a-şi alege propria cale. Cred că cea mai bună cale de a crea condiţii pentru un viitor mai bun pentru toţi cetăţenii Moldovei este de a consolida relaţiile cu Statele Unite şi Europa. Vom lucra în vederea extinderii relaţiilor economice dintre SUA şi Moldova.  De asemenea, vom continua să susţinem eforturile Republicii Moldova de a găsi noi parteneri comerciali şi de investiţii, şi de a dezvolta capacitatea agricultorilor şi a întreprinderilor pentru a concura pe pieţele internaţionale.

După ani de scandaluri bancare, poporul Moldovei cunoaşte importanţa curăţirii sectorului financiar. Îndemnăm viitorul guvern să îşi demonstreze angajamentul faţă de aceste reforme prin luarea măsurilor necesare pentru a reporni programele de creditare cu FMI şi Banca Mondială, precum şi a redobândi accesul la asistenţa macrofinanciară a UE. Aceste programe trimit semnale către investitorii internaţionali că Moldova merge pe calea corectă, iar mai multe investiţii străine vor crea mai multe locuri de muncă chiar aici acasă.

De asemenea, aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Republica Moldova pentru a o ajuta să-şi dezvolte capacitatea de a-şi proteja frontierele recunoscute pe plan internaţional şi de a se apăra de ameninţările moderne prin consolidarea sistemului de apărare cibernetică şi înăsprirea controlului asupra companiilor străine care doresc să aibă influenţă asupra infrastructurii importante. Dorim să ajutăm Moldova să îşi diversifice rutele şi sursele de energie; construirea conductei Ungheni-Chişinău şi a staţiilor electrice „back-to-back” pentru a conecta Republica Moldova la gazul şi electricitatea din România sunt paşii următori importanţi.

Relaţia noastră cu Moldova depăşeşte legăturile dintre guverne – este vorba şi despre legătura strânsă dintre cetăţenii noştri.  Sunt hotărât să extind contactele între oameni care contribuie la construirea unei înţelegeri reciproce între Statele Unite şi Moldova. Începând cu programele de schimb şi cele culturale şi terminând cu programul „Speaker” şi cele de promovare a turismului, vom continua să apropiem cetăţenii Moldovei şi ai SUA.

Statele Unite sunt alături de poporul Moldovei. Îndemnăm oficialii nou-aleşi să aleagă binele comun şi nu interesul propriu. Sunt încrezător că, cu voinţă politică, implicarea publică şi sprijin din partea partenerilor internaţionali, cetăţenii Moldovei pot construi viitorul luminos şi prosper pe care ţara lor îl merită.”

Dereck J. Hogan

Ambasadorul SUA în Republica Moldova