ACTUALITATE

Ambasadorul R. Moldova în România, Victor Chirilă: România are o deschidere, fără precedent, în relaţia cu R. Moldova

post-img

„România are o deschidere, fără precedent, în relaţia cu R. Moldova în a ajuta să avansăm pe calea integrării europene prin realizarea unor proiecte concrete: economice, infrastructurale, culturale; să avansăm pe calea reformelor ce condiţionează aprofundarea relaţiilor noastre cu Bruxelles-ul”, opinia a fost exprimată de către ambasadorul R. Moldova în România, Victor Chirilă, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„România are, din punctul meu de vedere, o viziune foarte pragmatică în raport cu R. Moldova. România doreşte să ne ajute să ne integrăm cât mai rapid în UE, să avansăm pe calea reformelor ce condiţionează aprofundarea relaţiilor noastre cu Bruxelles-ul: construirea unui stat de drept funcţional, o economie modernă, o justiţie independentă şi echitabilă, doreşte să ne ajute să creăm acel spaţiul economic comun cu România şi prin România cu UE, pentru că înţelege că astfel poate contribui la stabilitatea politică, economică a ţării noastre, la prosperitatea cetăţenilor noştri. Am văzut în ultimii ani şi în timpul pandemiei că Romînia este interesată să ajute cetăţenii de rând, să facă faţă nu doar problemelor actuale, dar şi să pună bazele unei economii care să le aducă prosperitatea mult dorită. Avem o oportunitate, trebuie să o valorificăm. Este un mare atuu să avem un partener, aliat, un prieten adevărat care nu condiţionează asistenţa de nu ştiu ce ambiţii politice. Doreşte să ne ajute şi aşa a fost tot timpul”, a menţionat ambasadorul.
 
Totodată, ambasadorul R. Moldova în România s-a referit şi la priorităţile mandatului său.

„Sunt pregătit să iau mandatul, sunt perfect conştient de responsabilitatea care îmi revine. Este o responsabilitate comună - ceea ce ne propunem să facem va fi un efort comun de echipă şi al ambasadorului cu Ambasada, dar şi al Ambasadei cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu întreg Guvernul R. Moldova. Din punctul meu de vedere consider că sunt norocos din perpectiva că de această dată avem o majoritate pro-europeană şi pro-românească la Chişinău, stabilă, care ştie ce îşi doreşte, are viziune, are dorinţă şi este deschisă pentru un dialog tot mai profund, dinamic şi diversificat cu România. Acelaşi lucru l-am sesizat şi la Bucureşti, atunci când am fost cu preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, în vizita oficială pe data de 23 noiembrie în România – am sesizat o deschidere, fără precedent, în relaţia cu R. Moldova, toate forţele politice fie că se află la guvernare, fie că se află în opoziţie doresc să ne ajute să avansăm pe calea integrării europene prin realizarea unor proiecte concrete, proiecte economice, infrastructurale, culturale, să nu uităm că cultura, limba şi istoria este un factor important ce ne leagă nu doar de România, dar şi de civilizaţia europeană. Există această unitate de viziune şi cred că acest lucru îmi va facilita într-o anumită măsură munca la Bucureşti, îmi va deschide uşi şi împreună cu echipa sperăm să valorificăm aceste noi oportunităţi şi această deschidere, fără precedent în istoria relaţiilor noastre. Există o înţelegere profundă a faptului că avem împreună o oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm. Priorităţile mele sunt trasate în foaia de parcurs care a semnat-o ministrul de Externe, Nicu Popescu, la Bucureşti. Direcţiile sunt clare, proiectele care trebuie să le promovăm noi şi să depăşim eventuale proceduri birocratice, să dinamizăm procedurile birocratice astfel încât acele proiecte să prindă contur cât mai curând posibil”, a menţionat diplomatul.